Etichetarea produselor agricole si alimentare din agricultura montana

Comisia Europeana a publicat un studiu privind "Etichetarea produselor agricole si alimentare din agricultura montana".

Acest studiu se refera la sistemele existente de etichetare pentru produsele de munte din statele membre ale UE. Acesta exploreaza optiunile privind reglementarea utilizarii etichetei "produs montan" prin care produsele vor fi acum protejate la nivel european cu o noua calitate, prin regulamentul, care a intrat in vigoare de la 3 ianuarie 2013. Regulamentul stabileste conditiile de utilizare a "produsului de munte" pe termen lung si imputerniceste Comisia sa prevada norme practice. Studiul va servi ca o baza utila in acest proces. "Zonele montane sunt un paradis al biodiversitatii si sunt locul, in care sunt adanc radacinate multe metode traditionale de activitati agricole”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos.

Munții reprezinta 18,5% din suprafata UE, precum si o parte semnificativa a populatiei si economiei. Potrivit studiului, 65% dintre consumatorii din UE au o perceptie pozitiva a produselor de munte. Consumatorii sunt legati de traditie, autenticitate, simplitate si de productia la scara mica. Cu toate acestea, se poate ajunge la abuzuri ale termenului "munte", in comercializarea de produse agricole Unele state membre reglementeaza deja etichetarea produselor de munte.

ec.europa.eu