Rahatul „LOUKOUMI GEROSKIPOU” din Cipru


  Produs IGP din Republica Cipru. Loukoumi Geroskipou este un tip de produs de cofetarie al carui principal ingredient este zaharul.

Produsul are o textura gelatinoasa si un gust dulce pronuntat, fiind produs in paralelipipede dreptunghice cu dimensiuni de aproximativ 20x20x25 mmc. Produsul este disponibil in mai multe variante, in functie de aroma adaugata Produsul este pudrat cu zahar farin sau cu fulgi de nuca de cocos. Produsul poate incorpora nuci si/sau miere si/sau ciocolata amara. Rahatul este preparat in cuve de mari dimensiuni, cu ajutorul unui malaxor. Mai intai, in cuva incalzita se pune apa, adaugandu-se apoi zahar si acid citric. Amestecul se lasa sa fiarba timp de 35 de minute la o temperatura de 100 °C, dupa care se adauga amidon de porumb. Inainte de a fi adaugat in amestec, amidonul se dizolva in apa rece. Compozitia este amestecata apoi timp de 2 ore la o temperatura de 100-130 °C si la o viteza a malaxorului de 26 rotatii pe minut, dupa care se aromatizeaza; in anumite cazuri, se adauga coloranti si/sau nuci prajite. Dupa incorporarea adaosurilor, amestecul devenit vascos este turnat in recipiente de mari dimensiuni, unde este lasat sa isi capete textura definitiva gelatinoasa. Dupa racire, produsul este taiat in bucati dreptunghiulare cu dimensiuni de aproximativ 20x20x25 mm3, care sunt ambalate dupa ce sunt pudrate cu zahar sau fulgi de nuca de cocos.

Cantitatile de ingrediente principale sunt urmatoarele (la 100 de litri de apa)90 kg de zahar (86 %), 15 kg de amidon de porumb (14 %), 33-40 g de acid citric.

Urmatoarele tipuri de nuci pot fi, de asemenea, adaugate, in Loukoumi Geroskipou: migdale, fistic, nuci, alune de pamant sau alune de padure. Dupa decorticare, nucile trec printr-un proces de selectare optica. Miezul se pune in apa fierbinte, dupa care se decojeste. Miezul decojit se prajeste si apoi se taie in bucati. Miezul taiat se adauga in amestecul fierbinte de loukoumi la sfarsitul procesului de amestecare, chiar inainte de turnarea in forme. Toate etapele procesului de productie, precum si taierea si ambalarea se realizeaza in instalatiile producatorului, care sunt situate in aria geografica definita a localitatii Geroskipou. Etapele de productie, taierea si ambalarea trebuie sa se desfasoare in acelasi loc, in special din cauza riscului de contaminare care ar aparea in cazul transportului in vrac, dar si deoarece durata transportului si variatiile de temperatura ar face mai dificila taierea produsului si ar determina o alterare a caracteristicilor acestuia, problema principala fiind cresterea continutului de apa.

 

Legatura istorica dintre rahatul Loukoumi Geroskipou si Geroskipou isi are radacinile in secolul XIX. Sophocles Athanasiou a inceput sa produca Loukoumi Geroskipou in 1895, iar de atunci produsul este fabricat prin aceeasi metoda, in acelasi loc, de catre urmasii sai. Arta prepararii Loukoumi Geroskipou se transmite din generatie in generatie. In 1920, productia de Loukoumi Geroskipou a fost preluata de fiica lui Athanasiou, Chariklia, si de sotul acesteia, Gabriel Hadjizinoviou, care a inregistrat in 1959 numele Aphrodite ca marca de comet pentru produsele sale (o reprezentare a zeitei Afrodita figura deja pe ambalaje ca emblema a produsului). Productia a fost apoi preluata de fiul lor, Nikodemos Gabriel (1964-1990), iar din 1990, sotia acestuia, Evdokia, si fiul lor, George, au continuat traditia prepararii aceluiasi produs prin aceeasi metoda.

In prezent, Loukoumi Geroskipou este o marca inregistrata din Geroskipou. Toate publicatiile care descriu caracteristicile principale ale localitatii Geroskipou mentioneaza inainte de toate Λουκούμι Γεροσκήπου (Loukoumi Geroskipou). Legatura dintre Loukoumi Geroskipou si zona geografica este in mod evident istorica, dat fiind ca materiile prime folosite sunt produse industriale si nu sunt obtinute în zona, o exceptie fiind migdalele si mierea. Acestea sunt produse in provincia Paphos. Din 1895, numele de Geroskipou este legat istoric de produsul care este unul dintre cele mai vechi preparate de cofetarie din Cipru. Orasul Geroskipou este strans legat de Loukoumi Geroskipou. Numeroase surse bibliografice legate de traditie si turism contin referinte directe la (Loukoumi Geroskipou). Trebuie remarcata, de asemenea, si distinctia onorifica acordata producatorului cu ocazia expozitiei organizate de Imperiul Britanic pe stadionul Wembley, in 1925. In prezent, Λουκούμι Γεροσκήπου (Loukoumi Geroskipou) este una dintre principalele atractii ale orasului Geroskipou, atat pentru localnici, cat si pentru vizitatori.