Chimenul ceh - CESKI KMIN


Produs traditional (DOP) din Republica Ceha


Tipul produsului:

Condimente de clasa 1.8: chimion — seminte, Carum carvi L. — fructus, forma bianuala.

Descriere:

  • Aspect - Achena matura, dezvoltata, alungita, cu suprafata striata, cu curbura moderata, sanatoasa, neafectata de boli, fara semne de deteriorare, inclusiv pe pedunculul neseparat de achena.
  • Culoare: brun deschis la brun inchis;
  • Gust: condimentat;
  • Aroma: tipica, fara arome adaugate;
  • Umiditate: maxim 13 %;
  • Uleiuri esentiale: minim 2,8 %;
  • Total cenusa: maxim 8 %;
  • Materie proprie: maxim 2,5 %;
  • Materii straine de origine vegetala nedaunatoare sanatatii: maxim 2 %;
  • Impuritati minerale: maxim 1,5 % sau „nisip”: maxim 1 %.

Aria geografica:

Republica Ceha; pe soluri argiloase si nisipoase, compuse din argila (continut de argila intre 10 si 30 %) si pietris, cantitatea diferind in functie de sol. In conformitate cu clasificarea solurilor, este vorba de soluri brune eutrofe, soluri brune cu soluri brute, soluri brune podzolice si terase aluviale, soluri brune acide si soluri brune foarte acide.

Dovada originii:

Fiecare producator trebuie sa ia in considerare datele privind pamanturile cultivate.

Registrele de productie pentru chimion contin, intr-o prima parte, datele privind cumpararea de seminte certificate, de soiuri inregistrate. Apoi urmeaza datele privind operatiunile agricole efectuate (pregatirea solurilor, insamantarea, fertilizarea, de prevenire a bolilor si deparazitare, aplicarea de masuri impotriva stresului). Ulterior inregistrarii datelor, se tine seama de succesiunea culturilor. La recoltarea produsului natural, se inregistreaza cantitatile recoltate, umiditatea, si continutul de materii straine inainte de uscarea finala si inainte de o prima spalare. Prima spalare preceda spalarea propriu-zisa si se efectuaeaza in atelierul de spalare al producatorului sau in instalatiile unui subcontractant. Se continua inregistrarea datelor privind cantitatea si calitatea.

Personalul serviciului agronomic efectueaza controale in atelierul de spalare. Fiecare inspectie face obiectul unui raport in registrul de operatiuni de spalare. Consumatorii finali si intreprinderile de prelucrare si comercializare tin evidenta completa a achizitiilor acestui produs, care trebuie sa prezinte proprietatile fizice si chimice cerute (prezentate mai sus), precum si o calitate microbiologica ireprosabila si care trebuie sa nu contina materii contaminante nedorite. Aceste proprietati sunt verificate in mod repetat de catre transformatori in laboratoarele proprii sau in laboratoare acreditate. In cazul in care productia nu indeplineste conditiile stabilite, aceasta nu este achizitionata si deci nu este pusa in circulatie. Aceasta inseamna ca acel chimion care nu respecta caietul de sarcini nu poate fi comercializat sub denumirea „CESKY KMIN”.

Fiecare dintre aceste faze este de asemenea inregistrata in detaliu. Pe fiecare ambalaj figureaza datele cu caracter obligatoriu privind producatorul si, in special, adresa sa. Serviciul competent la nivel local al (Autoritatea Nationala de Inspectie pentru Agricultura si Alimentatie) vegheaza la respectarea caietului de sarcini.

Metoda de obtinere:

Pentru respectarea cerintelor proprii culturii de chimion, cultivatorii trebuie sa indeplineasca conditii prealabile care sa le permita sa obtina rezultate satisfacatoare.

O experienta de lunga durata in domeniul acestei culturi este esentiala.

Cultura de „CESKY KMIN” necesita utilizarea unui tip de sol adaptat (soluri argilo-nisipoase si nisipo-argiloase, cu continut de argila intre 10 si 30 % si pietris, cantitatea diferind in functie de sol; in conformitate cu clasificarea solurilor, este vorba de soluri  brune (brune eutrofe,  soluri brune podzolice pe terase aluviale, soluri brune acide, soluri brune foarte acide), reunirea anumitor conditii climatice, precum si respectarea urmatoarelor conditii:

1. alegerea soiurilor adecvate in functie de rezultatele obtinute la culturile precedente;

2. insamantare cu seminte autorizate, de soiuri inregistrate;

3. semanare de 2,25 milioane de seminte germinabile pe hectar;

4. insamantare directa sau insamantare pe o cultura de acoperire pana la 20 iunie;

5. modificarea terenurilor prin ingrasaminte minerale in conformitate cu necesitatile plantelor si concentratia de elemente nutritive din soluri;

6. tratarea culturilor pentru combaterea buruienilor prin metode de protectie a vegetalelor;

7. utilizarea celor mai moderne mijloace pentru combaterea bolilor si a animalelor daunatoare;

8. recoltarea culturilor in punctul optim de maturare;

9. tratarea dupa recoltare a productiei si pregatirea in vederea comercializarii;

10. evaluarea cantitativa a productiei pe baza proprietatilor fizice, chimice si biologice.

Respectarea cu strictete a acestor conditii esentiale reprezinta conditia prealabila pentru obtinerea unui „CESKY KMIN” de buna calitate.

Legatura:

Chimionul se cultiva pe camp in teritoriile cehe, de la mijlocul secolului XIX. Odata era cultivat sub denumiri derivate din numele diferitilor cultivatori, ca de exemplu Havelek, Hokes, precum si alti cultivatori recunoscuti. Inceputurile selectiei stiintifice dateaza din anul 1910; din aceste soiuri regionale au luat nastere soiurile Moravsky, omologat in 1941 si Cesky, omologat in 1952, care se caracterizeaza prin seminte de dimensiuni reduse. Omologarea, in 1964, a soiului Ekonom, ale carui seminte erau deja de dimensiuni mai mari, reprezinta cel mai mare succes. Aceste soiuri aveau toate frunzele caducifoliate si nu se pretau la metodele de recoltare mecanizate. Principala modificare a avut loc odata cu omologarea, in 1978, a soiului Rekord, cu randament important si continut ridicat de uleiuri esentiale si care nu isi pierde semintele in timpul perioadei de maturare si in timpul recoltarii. Acestui soi i s-au alaturat soiurile Prochan (in 1990) si Kepron (in 1994). Aceste trei soiuri constituie un ansamblu unic de plante persistente de buna calitate, cu randament ridicat si cu un puternic continut de uleiuri esentiale. O asemenea selectie a necesitat participarea activa a stiintei si cercetarii. Cercetatori stiintifici si reprezentanti ai universitatilor agricole s-au implicat astfel in aceasta selectie.

Republica Ceha a stabilit criterii aplicabile cultivarii de chimion care fac parte din aceasta denumire de origine protejata si care se intemeiaza pe conditiile naturale si pedologice mostenite de la cultivarea traditionala a chimionului, practicata de peste 150 de ani. Chimionul se cultiva pe soluri argilo-nisipoase si nisipo-argiloase, cu un continut de argila intre 10 si 30 % si un continut de pietris variabil in functie de sol. Aceste soluri prezinta un raport intre volumul de apa capilara si cel de apa gravitationala propice cultivarii de chimion, care necesita un nivel de precipitatii suficient pe durata perioadei de dezvoltare intensiva a radacinilor si a rozetei frunzelor de la baza (primul an) si pe durata perioadei de la inspicare pana la inflorire (al doilea an). Conditiile climatice ale reliefurilor cehe, care constituie o tranzitie intre climatul oceanic si cel continental, favorizeaza cultivarea unui chimion de calitate superioara.

Aceste conditii climatice proprii teritoriului ceh, in special evolutia temperaturilor si a precipitatiilor pe toata durata anului sunt diferite de cele din alte tari. In comparatie cu teritoriile cu clima continentala, Republica Ceha ofera conditii mai bune pentru cultivarea chimionului, deoarece ritmul de dezvoltare a plantei este mai lent, din cauza temperaturilor mai scazute, iar riscurile de secete de amploare redusa (perioade scurte de seceta) sunt mai putin importante. Climatul ceh se diferentiaza de climatul maritim prin natura iernilor sale (rata umiditatii este mai ridicata la inceputul primaverii) si de asemenea prin faptul ca volumul de precipitatii estivale este mai redus, riscurile de seceta de amploare redusa fiind mai importante. Combinatia dintre acest ansamblu de conditii pedologice si climatice, pe de o parte, si de o lunga traditie, o experienta si o metoda foarte elaborata de cultivare a chimionului pe teritoriul ceh confer „CESKY KMIN” proprietatile sale caracteristice, in special randamentele ridicate si un puternic continut de uleiuri esentiale (intre 3 % si 5 %). Semintele sunt recoltate la un nivel mediu de maturitate avansata.

Continutul de anumite componente aromatice din uleiul esential de chimion este foarte special. Principalul component aromatic al chimionului cultivat in zonele definite este carvona. Proportia in care acesta este prezent este de peste 50 % si atinge in general valoarea de 60 %, in comparatie cu chimionul cultivat in alte zone, in care D-Limonen-ul este principalul component al uleiului esential. Concentratia de carvona este cea care este responsabila de calitatea uleiului esential de chimion. Carvona are proprietati curative si antiseptice, precum si efecte calmante care sunt utilizate intr-un mare numar de sectoare de activitate.

Farmacopeea ceha contine un articol national numit Carvi etheroleum” care utilizeaza calitatea uleiului esential de chimion obtinut prin distilare la abur si a carei concentratie minima de carvona trebuie sa fie de 50 %. Numai utilizarea unei materii prime (seminte de chimion) care are o concentratie de carvona mai ridicata poate permite atingerea acestor valori. In „CESKY KMIN” aceasta concentratie este cu aproximativ 20 % mai mare.

Acesta este motivul pentru care chimionul provenind din aceste regiuni „CESKY KMIN” este atat de apreciat si cautat. O parte importanta a productiei de chimion este exportata in zone cu clima atat continentala, cat si oceanica.

In Republica Ceha, pentru denumirea de origine „CESKY KMIN”, a fost acordat un certificat de inregistrare.

Grup:

·        Denumire: CESKY KMIN – sdružení

·        AdresA: Kerkov 86

·        CZ-582 22 Pribyslav

·        Telefon (420) 569 48 21 71

·        Fax (420) 569 48 21 71

·        E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

·        Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( X )