Painea neagra de 14 kg „CHLEB PRĄDNICKI” , Polonia



Chleb prądnicki” este o paine neagra fabricata cu maia de secara.

 

Chleb prądnicki” este coapta in doua forme: ovala si rotunda. Painea ovala ajunge pana la 14 kg: lungimea de 950-1 000 mm, grosimea de 120-150 mm si latimea la mijloc de 450-500 mm;. Cea rotunda are 4,5 kg: lungimea de 600-650 mm, grosimea de 120-150 mm si latimea la mijloc de 300-350 mm.

 

Caracteristicile care diferentiaza cel mai mult „Chleb prądnicki” de alte produse de brutarie sunt dimensiunile, coaja groasa si faptul ca ramane proaspata timp indelungat. O alta caracteristica este ca „Chleb prądnicki” continua sa se „matureze” dupa ce a fost scoasa din cuptor si isi dezvolta pe deplin gustul si aroma in ziua urmatoare coacerii.

 

Chleb prądnicki” este atestata pentru prima oara in 1421, cand Albert, episcopul Cracoviei, a cedat lui Świętosław Skowronek, bucatarul sau, un teren de doua źrebia (unitate de masura a suprafetei) in Prądnik, in schimbul obligatiei locuitorilor de a-l aproviziona cu paine.

 

La 26 mai 1496, regele Jan Olbracht a acordat brutarilor care fabricau painea de secara, printre care si celor din Prądnik, privilegiul de a continua vechiul obicei de vanzare a painii la Cracovia o data pe saptamana, la targul tinut martea. Acest privilegiu a permis membrilor breslei brutarilor din interiorul zidurilor orasului sa coaca si sa vanda fara restrictii paine alba si de secara.

Dupa o perioada de uitare „Chleb prądnicki” a fost din nou vanduta in perioada postbelica (1945-1998) in cea mai veche si mai celebra piata din Cracovia, Stary Kleparz.

In 2004, „Chleb prądnicki” a fost premiata la concursul „Małopolski Smak” („Gusturile Micii Polonii”) pentru calitatea sa exemplara si gustul deosebit. In 2005, brutaria care produce „Chleb prądnicki” a fost nominalizata pentru titlul de „Producator alimentar polonez al anului 2005” de catre presedintele regiunii Mica Polonie. Renumele painii este atestat si de participarea la expozitii internaționale, precum Salonul Internațional al Alimentației – SIAL (Salon International de l'Alimentation) de la Paris (2005). Organizația „Slow food” a inclus informații despre „Chleb prądnicki” în publicația sa „Terra Madre: 1 600 Food Communities”.



 

Imaginea painii e utilizata frecvent pentru promovarea orasului Cracovia: „Chleb prądnicki” a fost unul dintre simbolurile utilizate pentru a reprezenta Cracovia in timpul festivitatilor organizate pentru celebrarea celei de a 750-a aniversari a primirii dreptului magdeburgian de catre oras. „Chleb prądnicki” apare, de asemenea, in brosurile care promoveaza orasul Cracovia.

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene