Cascavalul afumat si slanina fiarta de Zagra (Bistrita-Nasaud)


Domnul Tudor vine dintr-un colt uitat de istorie si de la margine de judet din comuna Zagra, a carei aparitii si raspandire a asezarilor omenesti dateaza din vremea dacilor si romanilor. El este producator de branza si cascaval afumat, slanina fiarta si cruda afumata din Zagra- Bistrita Nasaud, de la poalele Muntilor Tiblesi

Familia Zinveliu este la a cincea generatie de pacurari, denumirea straveche a ciobanilor bistriteni. Pentru ca colectivizarea a ajuns doar pana la granita comunei Zagra, satenii si-au pastrat pamanturile mostenite din mosi stramosi, astfel ca Tudor Zinveliu si fiul sau – preot in devenire - detin impreuna peste 300 de oi si peste 20 de hectare de pasune si faneata.

Branza de burduf bistriteana este untoasa si cu un gust special, diferit de cel al branzei din zona Brasovului. Domnul Zinveliu ne-a povestit cum se face branza de burduf bistriteana: “Casul proaspat din lapte de oaie, capra si vaca  se pune la dospit, se usuca bine, se framanta si se sareaza dupa gust. Nu ii punem nimic pentru gust si conservare, e naturala.” Tot dansul ne-a spus secretul branzei grase din perioada iernii: oile si vacile dau lapte mai putin dar mai gras atunci cand sunt hranite cu fan si graunte macinate. In schimb, in perioada de vara, cand animalele sunt scoase la pascut de iarba verde, productia de lapte este mult mai mare ca in iarna, insa laptele nu este asa de gras.

Zona din care vine Tudor Zinveliu este una de poveste. Comuna Zagra este situata in zona de munte, pe versantul vestic al Carpatilor Orientali, la sud de Muntii Tiblesi. Satele se intind in lungul vailor, pe platouri si culmi domoale (Valea Zagrii, Valea Alunisului, Valea Magurii). Aporoape toti locuitorii comunei care sunt in putere au ca indeletnicire cresterea animalelor. Si, ca in orice sat transilvanean, gasim in zona o biserica cu o poveste speciala: Biserica de pe Pod, care a fost construita la 1785, fiind cuprinsa in lista monumentelor istorice.

 

Persoana decontact: Zinveliu Todor

Adresa: Com Zagra, Sat. Zagra,nr. 173, Bistrita – Nasaud

Mobil: 0766 590 596

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.