Produsele traditionale din judetul Salaj apreciate de straini


Christina Hedin, reprezentant al Centrului National Suedez pentru Procesarea Alimentelor Artizanale la Scala Mica, Manne Mosten, initiatorul bunei practici Gastur si reprezentant Jamtland Harjedalen Tourism, o platforma de cooperare profesionala si de promovare a gastronomiei locale, dar si Ida Olofsson - Consiliul Regional Jamtland, au vizitat din nou Salajul.

Iar de data aceasta au venit sa evalueze potentialul turistic pe care il au aceste meleaguri. „Suntem in faza experimentala a Gastur. Si ceea ce am reusit sa realizam este un lucru pe care eu il apreciez in mod deosebit: evaluarea potentialului turistic pentru producatorii de produse gastronomice, crescatorii de animale sau proprietarii de ferme. Iar vizitele in teren au scos la iveala, spre satisfactia noastra, ca exista un astfel de potential”, a declarat Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj.

Oameni primitori si taramuri de poveste...asta au descoperit cei trei experti suedezi aflati pentru doua zile in Salaj, unde s-a derulat o alta activitate a unei faze experimentale aferenta transferului bunelor practici suedeze „Gastur – promovarea gastronomiei locale”. De data aceasta, oaspetii au vizitat Fabrica de Spumante „Silvania”, Ferma familiala Dura Petru – produse din lapte de vaca, SC Valea Barcaului SRL – produse apicole, SC Siciliana SRL – produse traditionale din carne, SC Prodcom Oblio SRL – produse traditionale de patiserie si Ferma familiala Ghiurutan – produse din lapte de vaca. Iar experientele traite au fost deosebite. „Am intalnit aici un producator de vin spumos si fermieri care fac branza traditionala după metode traditionale. Am luat pranzul la o ferma de capre. Si in timp ce mancam, caprele veneau spre noi, iar cineva ne canta la fluier. A fost ceva exotic...”, ne-a marturisit Manne Mosten, unul dintre suedezii  care au venit in Salaj sa ii invete pe producatorii locali cum sa faca un turism care sa le aduca si castiguri financiare.

Daca la ultima vizita oaspetii suedezi au fost cuceriti de palinca de Salaj, carnatii de casa, slanina afumata prajită, sarmalele cu carne afumata sau pancove, de data aceasta a venit randul vinul spumos, branzeturilor, mierii si produselor traditionale din carne sa fie gustate. Iar experienta a fost spectaculoasa, ne-au spus in cor cei trei suedezi. „Sunt foarte fericit ca am intalnit aici oameni care stiu sa faca produse de calitate. Cred ca există toate premisele de a dezvolta acest sector. Mi-au placut brânzeturile. Dar si mierea, care este spectaculoasa. De fapt, atat ambalajul, cat si gustul au o calitate superioara fata de ce avem noi in Suedia. Intr-adevar, vorbim despre o calatorie lunga. Dar cred ca exista toate sansele de a dezvolta sectorul de turism culinar, iar anul viitor voi veni aici cu un grup din Suedia”, a promis Manne Mosten. La fel de incantate de experientele traite in Salaj au fost si Christina Hedin sau Ida Olofsson. „Am descoperit ca Salajul are traditii care sunt inca in viata...mult mai interesante decat ceea ce avem in Suedia. Iar daca noi am reusit, cu siguranta si voi puteti, cu putin ajutor pe partea de promovare. Aici am facut turta dulce si a fost o experienta tare interesanta”, ne-a spus Ida. „Peisajul de aici este minunat. Iar din acest punct de vedere, Salajul este foarte bogat. Am vazut ca aveti unele specii de pasari care la noi nu mai există. La fel cum am vazut ca traditia artei culinare nu s-a pierdut. In plus, am descoperit aici niste oameni foarte prietenosi, care stiu poveşti minunate despre produsele lor, dar si despre regiune. E minunat”, a fost de parere si Christina.  

Partenerii suedezi vor fi cei care ne vor ajuta sa promovam aceasta resursa, sa aducem aici turisti... lucruri pe care nu stim sa le facem foarte bine. De altfel, acesta este si scopul proiectului: sa oferim o alternativa producatorilor si fermierilor”, a precizat presedintele Tiberiu Marc.

 

Bianca Baican

Sursa: salajeanul.ro

 

IMAGINI VIDEO >>