Branza de oaie in barbanta - Muntii Rodnei, judetul Bistrita


Presedintele Asociatiei Crescatorilor Montani de Ovine Dealul Negru, Vasile Turculet, a declarat ca „branza in barbanta”, atestat ca produs traditional, se produce la stanele din Muntii Rodnei.

Barbanta este un vas din doage, de forma unui butoias, folosit pentru pastrarea diferitelor produse cum ar fi laptele sau branza. Cercurile acestui vas sunt tot din lemn, iar branza sta in barbanta aceea si are un gust deosebit. Asa se pastreza la stanele din judetul nostru”, a afirmat Turculet.

El a spus ca al doilea produs traditional atestat de ciobanii din judet este „laptele acru”. Si acesta este suta la suta ecologic. Laptele acru este facut din lapte de oaie care se fierbe, apoi este lasat sa se raceasca peste care se toarna alt lapte proaspat. Dupa circa o zi, primeste consistenta smantanii.

Vasile Turculet a afirmat ca ambele produse traditionale au fost prezentate la Seminarul regional mountain TRIP, desfasurat recent, a carui tema a fost „Bucate din Carpati: de la ferma ta pe masa fiecaruia!” si s-au bucurat de un real succes.

Tuturor le-au placut atat branza in barbanta, cat si laptele acru. Sunt produse suta la sută naturale, fiind obtinute de pe pasunile alpine unde nu se da cu niciun fel de ingrasamant. De aceea au fost recunoscute si atestate si de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, a spus el.

Potrivit sursei citate, cele doua produse pot fi cumparate doar prin comanda, ciobanii neavand o piata de desfacere consacrata.”

Luati legatura cu  Vasile Turculet, tel. 0745 355 455 pentru mai multe detalii.

ASOCIATIA JUDETEANA A CRESCATORILOR DE OVINEDEALU NEGRU

Localitatea Bistrita,

Str. Rodnei, nr. 20, sc. ap. 29,

Judetul Bistrita-Nasaud