Tortul si Painea Anului 2016

Aproximativ 200 brutari, cofetari si bucatari din toata tara s-au inscris la Concursurile GastroPan.

Sponsorii sustin desfasurarea concursurilor oferind participantilor si castigatorilor, cu titlu de premii, sume de bani sau diverse pachete de echipamente, ingrediente, ustensile, servicii sau produse utile in activitatea brutarilor, a cofetarilor si bucatarilor.

Dincolo de trofeele si premiile oferite de organizatori si sponsori, castigătorii beneficiaza de o promovare mediatica intensa.

In plus, reteta Tortului Anului va putea fi preluata de mai multi producatori din tara, produsul ajungand astfel la cat mai multi consumatori. Concursurile GastroPan se vor desfasura in cadrul celei mai mari expozitii dedicate sectorului de panificatie, cofetarie si HoReCa, ce se va desfasura in perioada 7-9 aprilie 2016 la Centrul Expo President din Targu Mures. Dintre cele 8 categorii competitionale, concursurile care desemneaza Tortul si Painea Anului 2016 sunt cele mai importante, atat pentru concurenti cat si pentru publicul larg.

Competitia pentru desemnarea celui mai bun tort din 2016 ii provoaca pe concurenti sa dezvolte un tort inovator, ce nu se gaseste in comerţ, cu o denumire originala, inspirat din traditiile culinare romanesti, reinventand retete consacrate si adaptandu-le la noile tendinte alimentare. Juriul va analiza calitatea blaturilor, gradul de insiropare, compozitia cremelor, disponibilitatea si provenienta ingredientelor folosite, caracterul sanatos al materiilor prime, armonia dintre elementele decorative si interiorul tortului si, nu in ultimul rand originalitatea retetei.

Una din noutatile acestei editii GastroPan este crearea a doua subcategorii la competitia pentru titlul „Painea Anului 2016”, in functie de procesele tehnologice (artizanale sau industriale) si cantitatile produse. Se urmareste astfel pe de o parte valorificarea talentelor micilor producatori, dar si aprecierea investitiilor in cercetare si dezvoltare ale producatorilor industriali. Juriul va decide tinand cont de factori precum proprietatile organoleptice (formă aspect, structura miezului si a cojii, aroma) sau caracterul inovator.

Dincolo de cele mai gustoase torturi si cea mai inovatoare paine, la Concursurile GastroPan vor mai fi premiate cele mai bune produse de patiserie, cele mai reusite platouri reci, cele mai impresionante sculpturi culinare si cele mai bune piese artistice obtinute din aluat de panificatie.