Competitie de produse traditionale in Maramures



Producatorii de produse traditionale din Maramures si-au expus produsele in cadrul unei competitii organizate la Baia Mare, de catre WWF (World Wide Fund for Nature).

 

Branzeturile de Petrova, mierea cu miez de nuca si dulceata de afine si-au adjudecat cele trei premii puse la dispozitie de catre organizatori. Castigatorii vor beneficia de un contract de furnizare cu o pensiune din Ocna Sugatag.

 

Maramuresul este o regiune exemplificativa, atunci cand vorbim de peisaje agricole traditionale, de tip mozaic. Diversitatea mediului rural si conservarea biodiversitatii, dar mai ales practicile agricole prin care pamantul, pasunile, fanetele si livezile sunt gospodarite si modul exemplar in care animalele sunt crescute si ingrijite, au fost motivatia pentru care WWF a selectat aceasta zona pentru desfasurarea evenimentului.

 

Organizata impreuna cu Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din Maramures, competitia a promovat produsele locale care ajuta la mentinerea peisajelor naturale din zonele rurale, prin continuarea practicilor agricole intr-un mod traditional.

 

„Varietatea si calitatea produselor locale inscrise in competitie, precum si modul in care acestea au fost apreciate de juriu, demonstreaza faptul ca ele reprezinta o alternativa benefica pentru consumatori. Iar beneficiile pentru natura si pentru peisajul traditional le ridica si mai mult valoarea”, a declarat Luminita Tanasie, Director de Program WWF Dunare-Carpati Romania.

 

Mierea, branza de diferite soiuri, gemurile naturale, fructele uscate sau traditionala palinca s-au aflat pe mesele de prezentare ale concurentilor.

Criteriile pe care juriul le-a avut in vedere in evaluarea produselor au fost:

  • proprietatile organoleptice,
  •  modul de prezentare a produsului,
  • valoarea adaugata a produsului pentru comunitate si natura (sprijinirea economiei locale,
  • mentinerea practicilor agricole traditionale,
  • conservarea patrimoniului traditional, pastrarea peisajelor rurale),
  • caracterul local al produsului,
  • atitudinea fermierului fata de mediul inconjurator.

 

Desi doar 3 dintre ele au fost desemnate castigatoare, toate produsele au fost apreciate drept importante pentru dezvoltarea economiei locale.

 

Mierea de albine cu miez de nuca produsa de Dinu Oanea, dulceata de afine recoltata de pe platoul Oas-Gutai, pregatita de Rodica Tiplea si Cascavalul de Petrova produs de familia Mihalca (imaginea de sus) sunt cele 3 produse care se vor afla pe masa turistilor care vor vizita pensiunea Popasul din Deal, din Ocna Sugatag.

 

Turistii care se cazeaza in pensiunea noastra vin, in primul rand, pentru relaxare, pentru aerul curat si pentru frumusetea locurilor, dar din ce in mai multi vin si pentru produsele locale, sanatoase, obtinute prin metode traditionale”, a declarat Vasile Pop, proprietarul pensiunii. „Faptul ca noi le putem oferi aceste produse cresc valoarea zonei noastre, in special a Drumului Verde a Maramuresului”, a continuat Pop.

 

Competitia de produse traditionale importante pentru conservarea naturii constituie o componenta a proiectului WWF „Fermierii sunt pastratorii zonelor agricole cu valoare naturala ridicata”, proiect care isi propune punerea in valoare a acestor zone, reunite, in cadrul Uniunii Europene, sub conceptul de HNVF (High Nature Value Farming).

 

HNVF constituie o abordare noua  a activitatilor de conservare a naturii, promovand in special agricultura extensiva, benefica pentru conservarea unor specii rare si pentru habitatele din zonele protejate. Proiectul derulat de catre WWF, cu sprijinul Comisiei Europene, isi propune constientizarea fermierilor asupra avantajelor economice oferite de HNV, incurajarea cooperarii intre fermierii din zonele HNV, facilitarea accesului pe piata a produselor locale HNV si imbunatatirea viabilitatii economice a agriculturii HNV.