Berea Ploll, bere veche de un secol - judetul Galati


Berea Ploll, bere veche de un secol este pusa din nou pe piata.

 

Martens Galati, producator cu o cota de sub 1% din piata berii, a decis sa riste totul intr-o perioada de criza si sa mizeze pe inovatie, calitate si traditie.

 

Compania vrea sa respecte, cat mai mult posibil posibil, reteta unui sortiment care se producea in Galati in secolul al XIX-lea.

 

Povestea berii Ploll a inceput in anul 1888 atunci cand Amelia Ploll, succesoarea lui Josef Ploll anunta in presa vremii lansarea unui nou sortiment de bere. Amelia Ploll a mostenit fabrica de bere de la Josef Ploll, care a cumparat-o la randul sau in 1870 de la Marcu Shein. Fabrica  lui Shein,  a carei existenta este consemnata inca din 1842, este de altfel una dintre cele mai vechi din vechiul regat al Romaniei.

 

“Subsemnata aduc la cunostinţa onor public ca de astadi pun in consumatiune bere PILSEN de salon si bere Granat de prima calitate lucrata dupa sistemul fabricei din Bohemia. Succesora JOZEF PLOLL - AMELIA PLOLL” spune anuntul din presa vremii, care se regaseste acum pe eticheta a sticlelor de bere Ploll.

 

Anuntul arata ca berea a fost lansata in perioada in care berea de tip „pilsener”, in prezent una dintre cele mai baute beri de pe mapamond, incepea sa se raspandeasca in lume, culoarea transparenta fiind printre caracteristicile cele mai cunoscute ale sale.

 

Cei de la Martens au incercat, in masura in care a fost posibil, sa pastreze caracteristicile berii Pilsen de salon produsa in Galati la sfarsitul secolului al XIX-lea, consultand arhivele fabricii. „Am gasit in documentele de arhiva ce tip de malt si de hamei foloseau, de unde proveneau. Totodata, stim si ce echipamente au folosit, astfel ca ne-am putut da seama, in functie de acestea, care era procesul de fabricatie. Ce nu cunoastem este sursa drojdiei,  pentru ca aceasta nu apare in documente”, a explicat, pentru capital.ro, directorul general al Martens Galati, Vasile Joanta.

 

Martens a pozitionat Berea Ploll in zona de pret dintre mainstream si premium. Sortimentul este disponibil la sticla de unica folosinta de 0,5 litri si este in prezent in faza de testare atat in restaurante si baruri, dar si in supermarketuri.

 

Conducerea Martens spera ca marca Ploll, alaturi de berea alba cu specific bavarez Klausweiss sa relanseze producţia companiei.

 

 

Sursa: www.capital.ro