Gogosari si castraveti oltenesti in otet

Gogosarii si castravetii oltenesti in otet sunt doua produse traditionale atestate in judetul Olt alaturi de gemurile, compoturile, zacusca sii sucul de rosii, preparate dupa o reteta traditionala din Giuvarasti.

Madalina Hristu, din Giuvarasti, singurul producator din judetul Olt de produse traditionale din fructe si legume - zacusca, suc de rosii, gemuri de caise, prune, piersici, dulceata de visine si castraveti in otet a declarat ca a reusit sa incheie cateva contracte pentru furnizarea conservelor. „Singurul motiv pentru care am decis sa ma autorizez ca producator traditional, a fost excedentul de fructe din livada proprie, pe care nu am vrut sa-l transform in tuica. E greu sa intri pe piata de unul singur. Daca ne-am asocia, cum au procedat cei de la Sibiu, ar fi mai usor. Eu nu am reusit decat sa inchei niste contracte cu restaurante, cu Indagra, cu cateva magazine de profil, iar persoanele care au cumparat de la mine au revenit. Pentru a furniza produsele in supermarketuri, nu poti respecta conditiile, cel putin eu nu pot face fata continuitatii si cantitatii impuse, pentru ca eu nu prepar o data mai mult de doua kilograme de dulceata, de exemplu. In acest timp, In sistem industrial, se proceseaza poate o suta de kilograme de dulceata”, a declarat producatorul oltean.

Acesta spune ca fructele si legumele pe care le prepara dupa o reteta traditionala sunt provenite din propria gospodarie, iar produsele obtinute sunt naturale, insa manopera le creste pretul fata de cele procesate industrial: „Cel putin produsele mele sunt apreciate, sunt gustoase, pentru ca sunt produse in casa, pe foc, la tuci, asa cum face orice gospodina. E adevarat ca pretul este putin mai mare decat al celor pocesate industrial, iar diferenta vine din modul de preparare. Nu cred ca pretul este problema pentru care aceste produse nu au o cerere mai mare pe piata. Pentru mine, nu este o afacere, ci un hobby” a mai spus Madalina Hristu.