Mancarica, preparat traditional din Moldova

Mancarica este una din bucatele delicioase de prin partile Chiscarenilor, din Sangerei, tinutul Balti. Componentele nutritive, folositoare si dietetice ale mancaricai au facut ca acesta sa fie foarte solicitata si in bucataria de zi cu zi ale locuitorilor din Rezina.

Oraselul Rezina a aparut inca din cele mai vechi timpuri, in epoca neoliticului. Asezat pe trei terase, formate de malul abrupt al Nistrului, parte din podisul de nord-est al republicii, Rezina se afla la 98 km de Chisinau. Prima atestare a localitatii Rezina ca sat boieresc o gasim in cartea lui Stefan cel Mare, datata cu 5 februarie 1495. Indeletnicirile populatiei erau legate de cresterea animalelor si prelucrarea pamanturilor manoase. Locuitorii se ocupau cu pomicultura si gradinaritul. Se cultiva si tutunul, dar cel mai mult – graul. Pe langa vitarit, oierit, o indeletnicire nu mai putin importanta era apicultura. Paralel cu dezvoltarea agriculturii, crestea si ponderea industriei de prelucrare cu subdiviziunile ei: morarit, prelucrarea pieilor, materiale de constructie etc. Orasul Rezina este recunoscut drept tinut de legendă, cu o istorie creata de oameni cu iubire de neam si cu credinta.

Mancarica -reteta 

Ingrediente: 1 kg piept de pui, 200 ml ulei, 2 linguri mari de pasta de tomate, 0,5 kg morcovi, 0,5 kg ceapa, sare, piper negru. 

Mod de preparare: Pieptul de pui se spala si se fierbe intr-un vas. Carnea fiarta se scoate, se lasa sa se raceasca, apoi se taie in bucati mici, de marimea feliilor de mandarine. Ceapa si morcovul se curata. Morcovii se dau prin razatoare si se inabusa cu ulei. Ceapa se taie feliute, se inabusa in ulei pana obtin culoare aurie, se adauga pasta de tomate si se mai inabusa cateva minute. Toate ingredientele – pieptul de pui, morcovul si ceapa se pun intr-un vas mai mare, se amesteca, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se stropeste cu suc de lamaie, apoi se serveste, garnisita cu verdeata. Mancarica are un gust specific de morcovi, ceapa, carne fina de pui.