Cobzele cu pastrav afumat din Bucovina



Bucovinenii stiu foarte bine ca alaturi de ouale incondeiate , de costumele populare, din care nu lipsesc bunditele cu blana de dihor, cobzele cu pastrav afumat reprezinta o emblema a zonei.

 

Cristina Sirghie, din Valea Putnei, de zece ani se ocupa cu acest mestesug al „facerii” cobzelor din cetina de brad. Ea povesteste ca dupa ce pastravul este curatat, se tine aproape 12 ore in saramura.

 

Se pregateste focul in afumatoare, foc molcom din conuri de brad, pentru ca pestele sa prinda aroma, fara sa se arda. In afumatoare, pastravul este tinut circa trei, patru ore. Dupa ce este bine afumat, avand o culoare aurie si miros imbietor, se pune la racit.

 

Cobza propriu-zisa se face din nuiele de rachita. Ramurile tinere sunt necesare pentru a face cei doi pereti ai cobzei. Curelele din rachita sunt prinse, ca o plasa, pe o ramură de rachita indoita in forma de cobza. Dupa ce unul dintre peretii cobzei este gata, se pun pe el mai multe crengute de brad. Pastravul afumat si racit se aseaza pe cetina. De obicei, intr-o cobza se aseaza cinci, sase pesti (circa un kilogram de pastrav viu). Se pun deasupra pastravilor alte cateva crengi de brad, dupa care se aseaza al doilea „perete” din nuiele si se „incheie” cu curele de rachita.

 

Ultima operatiune este cea de taiat cu foarfeca cetina care este in plus, pentru ca forma de cobza sa aiba un aspect placut. O astfel de cobza poate fi tinuta cateva zile, intr-o incapere aerisita, la rece. Nu este recomandat frigiderul.

 

Pastravul afumat se serveste stropit cu putina lamaie. Se recomanda si un vin alb sec.

 

Pentru ca nu toata lumea isi permite sa manance pastrav afumat, bucovinenii spun ca la fel de bun, si mult mai ieftin, este sa pregatesti un pastrav la tigaie. Nimeni nu poate refuza o portie de pastrav „trecut” usor prin faina de porumb, rumenit in unt si servit cu mamaliga fierbinte si mujdei de usturoi.

 

La pensiunile din Bucovina, turistii solicita deseori pastrav pregatit cu sos de smantana sau pastrav la gratar cu garnitura de ciuperci.

 

 

ARTICOL SIMILAR:

http://www.youtube.com/watch?v=nwDwMPeRd3U