Expozitia “Agricultura fara frontiere“, cu 42 de producatori romani si maghiariPrimaria Orasului Pecica in parteneriat cu Primaria Orasului Battonya, organizeaza in perioada 14-16 august 2009 o expozitie agricola cu ocazia Praznicului de Pita Noua.

 

Cu ocazia acestui eveniment, 42 de expozanti prezinta: produse alimentare proaspete, produse lactate, produse de panificatie, legume, cereale, fructe, flori, seminte, ingrasaminte, ierbicide, masini si utilaje agricole, impletituri din nuiele. Nu lipsesc cei trei producatori locali cu renumita ”Pita de Pecica” precum si vecinii lor cu “Salamul de Nadlac”.

 

Evenimentul, care se adreseaza agricultorilor romani si maghiari, se desfasoara in cadrul proiectului „Agricultura fara frontiere”, finantat prin Programul Phare CBC RO-HU 2006, iar participarea la expozitie este gratuita.

 

Antal Petru, primarul Orasului Pecica, in cuvantul sau de deschidere a vorbit despre insemnatatea evenimentului, despre actiunile desfasurate de catre cele doua primarii in cadrul proiectului si despre eforturile care se fac in sutinerea producatorilor agricoli locali.

 

Primarul Orasului Battonya, domnul Karsai Iozsef a vorbit despre legaturile de cooperare ce exista intre cele doua localitati de mai bine de 46 de ani, si despre faptul ca acum dupa ce am terminat cu recoltatul graului avem timp si de a sarbatorii cum se cuvine Praznicul de Pita Noua.

 

Viceprimarul din Battonya, Traian Cresta, in cuvantul sau a amintit despre importanta realizarilor de proiecte comune in continuare, pentruca astfel se pot obtine mult mai usor finantarile nerambursabile de la Uniunea Europeana. Domnia sa spera ca prin intalnirea dintre primii ministrii ai celor doua tari, la Tg. Mures, numarul proiectelor, prin aceste programe, sa creasca simtitor.

 

Domnul senator Constantin Traian Igas si domnul deputat Cionca Iustin au arata in cavantarile lor ca agricultura locala si cea nationala trebuie mult mai mult sprijinita decat pana acum si ca vor sa propuna mai multe proiecte legislative, alaturi de Domnul Prof. Valeriu Tabara, care sa stimuleze sectorul agro-alimentar atat pe plan local cat si national.

 

Domnul ing Cardos Oviudiu, director in cadrul directiei agricole aradene, a vorbit depre agricultura ungara ca exemplu demn de urmat in tara noastra, precum si despre faptul ca perdelele de protectie si palcurile de padure din Ungaria au estompat efectele secetei si astfel pierderile de productie din tara vecina au fost mai mici.

 

Doamna ing. dr. Petran Marinela, managerul de proiect, a vorbit despre conditiile deosebite create prin cumpararea unui cort special, dotat cu standuri, in cadrul proiectului mai sus amintit si a multumit consultantilor si colaboratorilor pentru sprijinul oferit.

 

In paralel cu aceasta expozitie se desfasara pe parcursul a trei zile si manifestarea traditionala a orasului Pecica Sarbatoarea Praznicului de Pita Noua”.

In ultima seara a Praznicului de Pita Noua a urcat pe scena din piata centrala renumitul cantaret, parintele Cristian Pomohaci, care a tinut un minunat concert de muzica populara in fata a mii de oameni veniti si din alte localitati aradene. Cu acest prilej, printre altii, a fost invitat sa rosteasca cateva cuvinte de salut si prefectul judetului Arad domnul Birbant Calin. Din partea OJCA Arad, la evenimet a participat in calitate de colaborator si invitat, domnul dr.ing Alda Adam, directorul institutiei.

 

 

 

Autor: Mircea Suhoverschi

 

OJCA Arad


Cautare