Festivalului agrar Turda Fest - Turda, judetul ClujFestivalului agrar Turda Fest are loc in perioada 25-27 septembrie 2009, sub inaltul patronaj al Altetei Sale Regale Principesa  Margareta a Romaniei.

 

Turda Fest este un festival agrar, care onoreaza traditiile Comunitati Urbane Aries promovand opţiuni pentru un viitor sustenabil. Obiectivul pe termen lung este pozitionarea festivalului anual in calendarul evenimentelor europene legate de agricultura, turism si pastrarea traditiilor multiculturale.

 

Festivalul este creat pentru a ajuta comunitatea locala sa devina un membru prosper al pietei mondiale prin furnizarea de oportunitati educationale in agricultura, pentru o dezvoltare ecologica si financiara viabila si deasemenea, pentru a face din Turda o destinatie turistica.

 

Prin acest eveniment se intentioneaza totodata revigorarea vechilor sarbatori traditionale romanesti, alterate in urma evenimentelor politice ale anilor 1940.

 

Turda Fest reprezinta un model international de succes, fiind totodata unic in regiune datorita reprezentarii traditiilor culturale cu specific romanesc, maghiar si rom si coexistentei acestor trei natii.

 

Dezvoltarea agriculturii este o problema importanta pentru Romania in cadrul Uniunea Europene. Din acest motiv, Turda Fest cauta sa promoveze cooperarea si comunicarea intre cei cateva mii de fermieri din regiune si sa le puna acestora la indemana instrumentele necesare pentru ca ei sa devina competitivi in contextul economic al Turzii si imprejurimilor orasului prin modernizarea agriculturii, dar si promovarea turismului in frumoasa Vale a Ariesului si a Muntilor Apuseni.

 

In conjunctie cu Turda Fest, turistii au posibilitatea de a vizita obiective turistice, cum ar fi: Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Salina, Castrul Roman, Muzeul de Istorie si numeroase biserici istorice.


 

In  anul 2008 in cadrul festivalului sa stabilit un nou record mondial la impletura de ceapa. Lungimea impletiturii  a fost de 5817,1 metri si s-au folosit aproximativ 12 tone de ceapa alba si Ceapa rosie de Aries. Ceapa a fost achizitionata de la micii producatori locali.

 

 

Sursa: www.turdafest.ro
Cautare