Pregatiri pentru traditionalul Festival de Muzica Veche din Miercurea Ciuc


Pregatirile pentru traditionalul Festival de Muzica Veche din Miercurea Ciuc au intrat in linie dreapta.

 

Organizatorii doresc sa ofere mai multe surprize iubitorilor acestui gen. Coordonatorul biroului festivalului, Peter Boglarka, a declarat, ca in perioada 19-26 iulie sunt programate 17 concerte, artistii invitati reprezentand cinci tari europene.

 

In acest an, organizatorii au ales ca tematica a festivalului prezentarea ansamblurilor de muzica veche din Europa Centrala si de Est din ultimele trei-patru decenii.

 

Drept urmare, la manifestarea culturala vor sustine concerte cele mai vechi ansambluri de muzica veche din Europa de Est.

 

O premiera in Romania o reprezinta concertul ansamblului Hortus Musicus din Estonia, infiintat in 1972.

 

De asemenea, pe scena festivalului va urca si ansamblul "Ensamble Renaissance", din Serbia, format in 1969.

 

Organizatorii au pregatit si o zi dedicata celor mici, in care vor concerta doua ansambluri de copii din Harghita si Cluj.

 

Paralel cu festivalul are loc si a II-a editie a Universitatii de Vara de Muzica Veche, unde elevi, studenti si toti cei interesati vor putea sa invete sa cante muzica veche, dar si sa danseze ca acum cateva sute de ani.

 

Manifestarea culturala de la Miercurea Ciuc este organizata de Centrul Cultural Judetean Harghita, in colaborare cu Consiliul Judetean si Primaria Miercurea Ciuc, fiind sustinuta financiar si de Guvernul Romaniei, prin Departamentul pentru Relatii Interetnice sau de Administratia Fondului Cultural National.

 

Festivalul de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc a fost organizat prima oara in 1980, iar in 1986 a fost interzis de autoritatile comuniste, pentru ca, in 1990, sa fie reluat.

 

 

Sursa: www.musica-antiqua-hr.roCautare