Agricultura taraneasca nu se regaseste in noul PNDR

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) intentioneaza sa perpetueze dezechilibre majore in noul PNDR (2014-2020), se arata intr-un comunicat al Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR) si Alianta RO PAC.

Din cele 1.126.269 ferme romanesti care primeau sprijin din partea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, un procent de 1% beneficiau, in anul 2008, de 51,23 % din subvenţiile europene. In schimb, fermele familiale reprezentau in anul 2008 un procent de 99 % din fermele romanesti, beneficiind la acea data de 48,77 % din subventiile europene de 4,622 miliarde euro. La aceasta situatie anacronica se mai adauga 2.500.000 de ferme trecute in istorie de catre guvernanti in perioada 2007-2013, prin scoaterea acestora din randul beneficiarilor APIA, se arata în comunicatul citat.
Potrivit RO PAC, politicul nu a inteles consecintele dezastruoase ale fenomenului de disparitie a fermei familiale. Prin distrugerea fermei familiale dispare singurul grup social capabil de a crea stabilitate economica pe termen scurt si mediu. De asemenea, dispare grupul social purtator al traditiilor poporului roman si, implicit, al identitatii nationale; este eliminat grupul social cu cea mai ridicata natalitate, atat de necesara pentru o tara in criza. Nu in ultimul rand, dispare grupul social ce detine in proprietate romaneasca mare parte din patrimoniul funciar al tarii, se mai spune în comunicat.

Agerpres

 


Cautare