Gradina comunitara

In Statele Unite ale Americii exista o asociatie nationala a gradinilor comunitare, fondata in 1979 si intitulata American Community Garden Association (ACGA). 

Specialistii asociatiei au stabilit orientativ 10 pasi pentru a crea o gradina comunitare, in orice localitate, unde exista o initiativa locala in acest sens: 

1.Organizati o intalnire cu persoanele interesate. Astfel aflati daca o gradina in comun este cu adevarat necesara, si ce culturi vegetale trebuie sa cuprinda (legume, fructe, flori, bio ?). De asemenea aflati cat sa fie marimea unui lot, care sunt benificiile si care este chiria lotului ? Daca chiria / ar (10 m x 10 m), ar fi de 10 lei, s-ar putea obtine pe el 200 kg de legume in valore de  200 lei. Din acest mic calcul rezulta ca primaria care pune la dispozitie terenul castiga 1000 lei/ha, iar cei 100 de cetateni (pensionari, tineri, oameni in somaj, asistati sociali, etc.) ar obtine produse agricole in valoare de 10000 lei/ha. Dand acest exemplu, se constata ca toata lumea ar avea de castigat. La intalnire pot fi invitati vecini, chiriasi, organizatii comunitare, consultanti agricoli, societati horticole, etc. Cu alte cuvinte, poate participa orice persoana care este interesata.

2.Crearea unui Comitetul de Planificare. Acest grup poate fi format din oameni care se simt in stare sa se angajeze in crearea gradinii comunitare, si sa aiba timp pentru activitati voluntare. Algeti bine persoanele care sa coordoneze activitatea din gradina. Este important ca sa fie oameni de calitate si respectati in comunitatile respective. Fiecare membru al comitetului va primi o anumita sarcina: finaciara, parteneriat, activitati de constructii si amenajari, comunicare, etc.

3.Identificati toate resursele disponibile. Faceti o evaluare a terenurilor disponibile in comunitate. Luati legatura cu biroul agricol local, cu societati horticole, pentru asistenta, in amenajarea gradinii si bineinteles cu asociatii similare din localitati unde axista gradini comunitare.

4.Cautati un sponsor. Fiind un ONG, pentru inceput este nevoie sa va gasiti un sponsor pentru a putea face mai usor micile investitii cu sursa de apa, imprejmuirea, amenajarea unei parcari sau crearea de alei intre loturile individuale din gradina. Sponsorul poate ajuta cu bani, materiale, unelte, inchiriere de utilaje, ingrasaminte organice sau cu seminte si material de plantat.

5.Alegeti locul. Luati in considerare, in primul rand urmatorii factori: lumina (legumele au nevoie de cel putin sase ore de soare pe zi), apa, solului, si sa nu exista poluanti. Apoi trebuie sa se obtine un contract de folosire pe minim 3 ani. Si trebuie sa existe si o asigurare in caz de calamitati.

6.Planificarea si pregatirea gradinii pentru productie. In majoritatea cazurilor, terenul va avea nevoie de o pregatire considerabila pentru plantare. Organizati echipe de voluntari pentru curatirea terenului si aducerea materialor necesare procesului de organizare a gradinii. 

7.Organizarea gradinii. Membrii trebuie sa decida cat de multe parcele sunt disponibile si modul in care acestea vor fi atribuite. Se lasa spatiu pentru depozitarea uneltelor, locurile de facut compost, legaturile dintre parcele, sursele de apa, etc. Se lasa spatii pentru florile si arborii ornamentale din jurul gradinii pentru a crea spatii de izolare fata de vecini, si fata de spatiu public.

8.Planul pentru copii. Luati in considerare crearea unei gradini speciale doar pentru copii, inclusiv cu tot ce este esential. Copiii nu sunt interesati de marimea recoltei, ci mai degraba de gradinaritul efectiv. Aceasta zona separata de gradina le permite sa exploreze gradina in viziunea lor proprie.

9.Stabiliti normele si puneti-le in scris. Gradinarii trebuie sa elaboreze cele mai bune regulile care vor fi scrise si multiplicate. Regulile de baza ii ajuta pe gradinari sa stie ce se asteapta de la ei. Ganditi-va ca la un cod de comportament. Cautati exemple de probleme ce pot exista si conveniti sa stabiliti un minim de reguli: Care vor fi taxele?; Cum vor fi folositi banii?; Cum sunt impartite parcelele ? Cum se vor impartii uneltele ? Care vor fi lucrarile minime de intretinere ?; etc. 

10.Pastrati legatura cu fiecare membru pentru ajutor. O buna comunicare asigura o gradina comunitara puternica, cu participarea activa din partea tuturor. Cateva modalitati de comunicare: pe un stalp vopsiti numerele de telefon ale membrilor, pe un panou la intrare afisati un buletin informativ, cu evenimente, celebrari, sarbatori, o lista cu e-mail, etc. Gradina poate avea un loc de intalnire, cu mese si scaune unde membrii stau la un suc, o cafea, un gratar si unde se consolideaza spiritul comunitar de care ducem lipsa.

 

 


Cautare