Alerta rapida pentru siguranta alimentaraDatorita sistemului UE de alerta rapida pentru siguranta alimentara, produsele periculoase sunt retrase la timp de pe piata.

 

Exista o anecdota care spune: „Ce poate fi mai rau decat sa gasesti un vierme cand manânci un mar? - Sa gasesti jumatate de vierme.” Ei bine, daca prezenta unui vierme este naturala si poate chiar arata ca marul este organic, alte tipuri de contaminare a alimentelor pot fi periculoase. Ganditi-va de exemplu la dioxine sau la alimentele pentru copii contaminate cu melamina in China.

 

Pentru a se asigura ca astfel de produse nu ajung pe rafturile magazinelor, UE a creat, in urma cu 30 de ani, un sistem de alerta rapida pentru alimente si furaje (RASFF). Acesta permite tarilor din UE sa faca schimb rapid de informatii privind produsele potential periculoase si ss reactioneze imediat. Astfel, daca sunt identificate la timp, iar informatia circula cu rapiditate, produsele pot fi scoase imediat de pe piata in toate statele membre - sau chiar eliminate inainte sa ajunga pe piata. De asemenea, sistemul transmite autoritatilor nationale notificari privind refuzul permisiunii de import in UE pentru anumite produse, pe motive de siguranta alimentara.

 

Desi numarul total de alerte s-a mentinut, in 2008, aproape de cel inregistrat in 2007 (aproximativ 7000), numarul de cazuri in care a fost nevoie ca produsele sa fie retrase de pe piata a scazut la jumatate fata de acelasi an, ajungand la 528. Acest fapt indica o identificare mai rapida a produselor periculoase, inainte ca acestea sa intre pe piata. Circa 62% din alerte au vizat produse provenind din UE. Principala cauza de ingrijorare a fost prezenta microorganismelor si a micotoxinelor patogene.

 

Cea de-a 30-a aniversare a sistemului de alerta a fost marcata prin organizarea unei conferinte la Bruxelles. Participantii au discutat despre posibilitatile de imbunatatire a functionarii sistemului si despre eventualele modalitati de extindere in alte tari. UE a aprobat deja finantarea necesara infiintarii unui sistem de alerta in Asia de Sud-Est si a organizat seminarii de formare in tari terte, pentru a le sprijini in crearea de sisteme de alerta nationale. Scopul final este de a reuni toate sistemele nationale si regionale intr-o retea globala.

 

 

Sursa: www.ec.europa.eu

 Cautare