Amenajare unei zone portuare pentru standuri mobile cu gustari


Exemplu de proiect pentru un Grup de Actiune Locala dintr-o zona pescareasca

 

Romania are multe localitati pescaresti si zone portuare la Dunare si la Marea Neagra. Dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti este sustinuta cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeana prin intermediul Axei 4. Banii sunt destinati pentru mici strategii integrate de dezvoltare locala elaborate de grupuri parteneriale locale (GL-uri). Astfel este sustinuta identificarea unor solutii pentru problemele de ordin economic, social si de mediu generate de fenomenul de epuizare a stocurilor de peste.

 

Scopul acestor masuri este acela de a ajuta comunitatile si zonele pescaresti sa gaseasca noi resurse durabile pentru diversificarea activitatilor economice si imbunatatirea calitatii vietii pe termen lung.

 

Recent a fost in Romania, pentru a instruiI grupurile GAL, reprezentanti ai Comisiei Europene, respectiv ai Unitatii FarNet. Farnet a realizat proiecte in toata Uniunea Europeana, in care au fost implicate Grupurile Locale.

Un asemenea grup, a realizat un proiect integrat FARNET, prin care a amenajat, in Danemarca, cu 5000 de euro, intr-o zona portuara si un spatiu destinat standurilor mobile de mancaruri si bauturi ce sunt oferite turistilor care fac escala in port.

 

Sunt renumite in Danemarka si in lume, standurile mobile de hot dog numite “Carute hot dog” - remorcate de triciclete sau de motociclete.

 

In Romania sunt multe produse traditionale, specifice Dobrogei si Munteniei precum: mici, gratare, ciorbe pescaresti, saramura de peste, vestita braga, etc. care pot fi vandute turistilor in mici standuri mobile, in locuri special amenajate, in zonele pescaresti de la Dunare si de la Marea Neagra.

 

Asemenea spatii pentru “carute” mobile pot fi realizate si in alte localitati din tara, renumite pentru produsele lor traditionale si ecologice. Se pot face lucruri extraordinare cu bani putini, prin aceste Grupuri de Actiune Locala.

 

 

 

Autor: Mircea Suhoverschi

 

 

Un filmulet cu renumititele “carute” daneze de hot dog, in Copenhaga, gasiti pe:

 

www.youtube.com/watch?v=6WJuJ_AQqqA&feature=related

 
Cautare