Tendinte alimentare in 2010


In colapsul economic in care ne gasim cu greu vedem tendintele de pe piata agroalimentara din urmatorii ani.

 

Vestea buna este ca multe industrii alimentare au inceput sa se concentreze pe modalitati de ameliorare a situatiilor din prezent.

 

In perioada de criza sa deschis deasemena o usa pentru produsele traditionale si ecologice.

 

Trebuie sa retinem ca regula nr 1 a oricarei afaceri este sa-ti respecti consumatorul iar deviza producatorilor de produse agroalimentara va fi “simplu si sanatos”.

 

Vremurile de azi reprezinta o provocare pentru agricultura si industria alimentara pentru ca sa dezvolte solutii sanatoase care sa indeplinesc cerintele gustative si de continut a celor mai pretentiosi consumatori. Drept urmare, vom avea pe rafturi alimente “simple” cu ingrediente mai putine si mai sanatoase.

 

O renumita firma de inghetata a lansat recent o linie de productie in care fiecare produs are maxim 5 ingrediente. De exemplu, cremele la toate inghetatele naturale le face cu lapte, smantana, zahar, oua si arome (de vanilie, ciocolata cu lapte, cafea, menta, ghimbir, fructul pasiunii, zahar brun).

 

Etichetele produselor se vor concentra in viitor pe consumul de alimente cat mai ecologice si cat mai curate. Recesiunea ii face pe oameni nostalgici dupa vremurile mai simple si alimente mai simple si mai sanatoase. In cataloagele alimentare a crescut in ultimii ani numarul de alimente etichetate ca “naturale si curate”.

 

Indulcitorii sunt de asemenea la rascruce de drum deoarece consumatorii se indreapta spre indulcitor naturali precum agave, stevia, mierea, trestia de zahar, etc. Recent Coca-Cola si Pepsi au lansat bauturi indulcite cu zahar de trestie.

 

In aceasta perioada consumatorii vor cauta produse agricole care au actiuni atioxidante sau antiinflamatorii si asta deoarece a crescut interesul pentru imunitatea organismul fata de boli precum obezitatea, cancerul, gripele sau bolilele de inima.

 

Vor fi de asemenea mai multe produse adresate in mod special populatia imbatranite. Asa a aparut si glutenul dietetic. Se stie ca multi oameni sunt sensibili la glutenul care se gaseste in grau, gluten ce provoaca boli si disfunctii precum depresia, oboseala cronica, balonari, etc. Glutenul dietetic se bazeaza pe faina din secara, ovaz sau de mazare.

 

Efectele pozitive de sanatate a probioticelor (imunitate, echilibrul metabolic, protecţia împotriva cancerului, a redus riscul bolilor de inimă) fac, din aceasta tehnologie, aplicatii inovatoare cautate tot mai mult. Astfel sa extins consumul probioticelor sub forma de bauturi calde si reci, cereale, pulberi uscate, pizza, brioşe sau iaurturi.

 

In 2010, aproximativ 13% din productia mondiala de bauturi, echivalentul a 1000 de bauturi, vor fi naturale, spre dezamagirea producatorilor de conservanţi artificiali, coloranti si arome.

 

Totusi vom astepta si vom vedea cat de curand, toate aceste tendinte, mai ales ca foamea nu asteapta.

 Cautare