Integrarea agroalimentare poate rezolva problemele producatorilor


 

Integrarea este baza structurilor economice moderne din care face parte si integrarea alimentara. Integrarea agroalimentara se realizeaza prin functionarea mecanismelor de piata pe baza unui regulament iar orientarea deciziilor si coordonarea se face de-a lungul unui lant economic numit filiera.

 

Ce este filiera pe produs?

Filiera este un sistem economic constituit din ansamblul canalelor de distributie si aprovizionare utilizate de toti producatorii ce vind aceasi familie de bunuri (cereale, fructe, lapte, carne de porc etc.).

Filiera comporta doua aspecte: identificarea produselor agricole si structura si functionarea pietelor. Identificarea produselor agricole cuprinde stabilirea itinerariile urmate de produse agroalimentare si agenti economici si operatori aflati de-a lungul filierei. Structura si functionarea pietelor cuprinde interventiile asupra preturilor, subventiile; creditele; fiscalitate; politicile comerciale si planificare.

 

Din ce este constituit sistemul agroalimentar?

Sistemul agroalimentar este constituit din totalitatea filierelor agricole la nivelul unei tari. In cadrul ei se disting patru subsisteme: artizanal, capitalist, cooperatist, si public.

Subsistemul artizanal de productia, prelucrarea si distributie produselor agricole se desfasoara prin asociati familiare. Acest subsistem bazat pe produse traditionale taranesti este in Romania nefunctional si pentruca producatorii nu sunt constituiti in grupuri pe produs.

Subsistemul capitalist bazat pe ferme comerciale, societati agroindustriale, marile magazine si canale de distributie moderne functioneaza greoi in Romania din cauza ca structura si functionarea pietelor agroalimentare nu este pusa la punct.

Subsistemul cooperatist bazat pe grupuri de producatori, asociatiile profesionale, coperative de aprovizionare, de prelucrare si de marketing si de cooperative de credit etc este si el nefunctional. Pana in prezent exista doar 5 forme asociative in Romania, care au solicitat fonduri de la Uniunea Europeana.

Subsistemul public romanesc bazat pe institutii publice, cantine pentru saraci, distributie alimente pentru elevi etc. functioneaza deasemenea foarte greoi.

 

Ce este agribusiness?

O forma de integrare pe verticala il reprezinta agribusiness, Agribusiness-ul creaza legaturi directe intre cererea si oferta agroalimentara pe baza unor studii de piata (marketig) si pe baza contractelor dintre corporatii, ferme specializate, retelele de prelucrare si comert.

Agribusiness-ul s-a dezvoltat initial in SUA si a devenit un sistem modern, functional si integrat. Integrarea agriculturii cu industriile din amonte si aval este foarte puternica. Marile corporatii nationale si supranationale integreaza productia-prelucrarea-desfacerea produselor prin unitati specializate.

In Uniunea Europeana este dezvoltat agribusiness-ul bazat pe ferme mici si mijlocii, si un sistem diversificat de cooperative. Agrobusiness-ul europenan din amonte in aval cuprinde: aprovizionarea si serviciilor; productia agricola; industrializarea; distributia si comertul.

 

Concluzii?

Suntem de doi ani in Uniunea Europena si constatam ca Romania este inca neintegrata din punct de vedere agro-alimentar. Pana cand nu vom avea un sistem agroalimentar integrat protestele producatorilor agricoli din Romania nu vor inceta. Ba mai mult an de an se vor adauga si alte probleme nerezolvate ce vor multiplica efectele negative din sitemului agro-alimentar romanesc.

 

 

Sursa: www.gazetadeagricultura.info


Cautare