Redistribuirea incurajeaza redistribuirea surplusului
Exista perioade de abundenta, care incurajeaza impartirea surplusul cu ceilalti.

 

Noi ar trebui sa producem atat cat cere piata si consumul propriu. Doar astfel preturile la produsele agricole aflate in echilibru, recompenseaza munca producatorului si cerintele consumatorului. Acest lucru poate fi simbolizat de felia de tort.

 

Dar exista si perioadele de ambudenta care creaza un surplus ce trebuie redistribuit, pentru a pastra acest echilibru al pieteti.

 

Imaginea tortului si a feliei ne arata cat de mult putem lua si cat de mult putem oferii pentru altii.

 

In marile economii nationale intervin organizatii puternice care preiau acest surplus imens si il redistribuie la altii. De ani de zile perioadele de abundeta creaza in sufletele producatorilor romani mari dureri si mahniri. Si anul acesta, din cauza abundentei, legumele si fructele au ajuns la preturi atata de mici incat nu mai pot acoperii costurile de productie. Se ajunge astfel ca pretul tortului sa fie mai mic decat pretul unei felii.

 

La noi se pierde o mare parte din recolta. Anul acesta a fost un an bun pentru fructe si legume. Multe persoane aveau nevoie de aceste alimente pe care statul, organizatiile profesionale din agricultura si ONG-urile sociale le puteau redistribui. Atunci cand producem mai multe fructe si legume proaspete, ca de obicei, produce mult mai mult decat poate manca o persoana. Este logic sa impartim acest surplus si cu altii.

 

Se spune ca Romania produce un tort in care nevoia noastra este o felie iar alte 3 felii pot fi redistribuite. Doar astfel se creeaza un echilibru intre cerere, oferta si redistribuire.

 

Este nevoie de timp pentru a alege si de a mananca, felia de tort si de a conserva restul. Trebuie sa existe mai multa vointa politica pentru a face acest lucru.

 

Mai degraba, avem nevoie sa ne concentram pe ceea ce este potrivit pentru noi sa facem, decat ceea ce altii ar trebui sa faca. Prin gasirea echilibrului adecvat in propriile noastre vieti, oferim exemple pozitive pentru altele, astfel incat si acestea sa-si poata gasii echilibrul dorit. Redistribuirea face lucru respectiv foarte bine.

 

Perioadele de ambundeta ar putea sa fie insotite si de mostrele de ospitalitate romaneasca atat de cunoscute in lumea intraga.

 

Autor: Mircea Suhoverschi


Cautare