Strugurii, pastile tamaduitoare pentru orice boala

Suntem in plin sezon de recoltare a strugurilor de masa si de vin. De aceea, ar fi util sa reamintim cateva lucruri legate de proprietatile terapeutice ale acestor daruri ale toamnei.

Actiunile terapeutice ale strugurilor au fost cunoscute inca din Antichitate, boabele fiind considerate „pastile tamaduitoare pentru orice boala“.

In compozitia strugurilor sunt importante lecitinele cu fosfor, enzime, proteine, flavonoide, taninuri Si un fond de vitamine (A, C, E, PP şi complexul B). Un rol deosebit il prezinta continutul ridicat in substante minerale, cu efect puternic mineralizant. Potasiul are rol depurativ, de curatire a sangelui de toxine si previne aparitia osteoporozei.

In afectiuni ale aparatului digestiv, strugurii au foarte multe efecte tamaduitoare, fiind considerati un panaceu general al stomacului, cu urmatoarele actiuni:

  • stimularea functiilor in cazul digestiei lente si a atoniei gastro intestinale;

  • rol in unele boli ale ficatului si colecistului, litiaza biliara, ciroza, ascita, hepatita, enterite, dizenterie, congestia ficatului si a splinei, intensificarea secretiei bilei din colecist spre duoden, gastrite, constipatii cronice, intoxicatii cu mercur sau plumb;

  • neutralizarea excesului de acizi din stomac;

  • eliminarea materiilor reziduale din colon prin consumul strugurilor cu pielita;

  • reducerea colesterolului, obezitate, hemoroizi.

La nivel renal, consumul de struguri proaspeti actioneaza favorabil in combaterea litiazei renale, nefrite, edeme renale.

In bolile cardiovasculare au fost semnalate efecte bune prin scaderea hipertensiunii arteriale, a aterosclerozei coronariene si reducerea colesterolului total, cu impiedicarea depunerii placilor de colesterol rau (LDL) in interiorul arterelor si al vaselor de sange.

Consumul strugurilor este benefic in bronsita, astm bronsic, tuse convulsiva, stari febrile si tuberculoza.

Curele prelungite cu struguri pot avea actiuni favorabile in prevenirea si combaterea cancerului, astenie, surmenaj, reumatism, in favorizarea acuitatii vizuale si unele afectiuni dermatice (acnee, dermatoze, furuncule, eczeme, varice, reintinerire cutanata).

La copii, la varstnici si la bolnavi in convalescenta strugurii sunt recomandati in cazuri de anemie, rahitism, avitaminoze, demineralizare si imbatranire prematura.

Efectele terapeutice sunt diferentiate in functie de soiul vitei cultivate. Strugurii albi sunt stimulatori ai functiilor digestive, iar strugurii negri, mai astringenti datorita continutului ridicat in taninuri din pielite, sunt benefici in tonifierea organismului si in combaterea diareei.

Strugurii plantelor crescute in mult soare, pe soluri calcaroase, au proprietati depurative, diuretice si energizante prin continutul mare de zaharuri solubile, in timp ce strugurii mai acri, crescuti in conditii mai reci si de umbra au proprietati laxative, purgative. In plus, strugurii negri contin o cantitate mare de procianidine, cu rol important in apararea inimii, scaderea hipertensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. La nivelul pielii se constata efecte protectoare si de redare a elasticitatii si prospetimii tenului.

Cura de struguri dureaza 3-4 saptamani, consumand zilnic pana la 1-2 kg/zi. In primele 2-3 zile se consumă cate un ciorchine inainte de cele trei mese. Treptat se mareste doza zilnica timp de 2-3 saptamani. Ulterior se reduce cantitatea de struguri, trecand la alte alimente. Supradoza curei nu este indicata, intrucat poate afecta ficatul, care va prezenta stari de oboseală.

Diabeticii si persoanele supraponderale vor consuma cantitati moderate, cunoscand valoarea energetica foarte ridicata.

Mustul sau sucul nefermentat din struguri este considerat un medicament valoros datorita continutului biochimic complex, mai ales in saruri minerale. Acesta are proprietati asemanatoare cu mierea de albine, fiind denumit „lapte vegetal“, superior laptelui de vaca prin continutul in zaharuri, materii azotate, saruri minerale si valoare calorica foarte ridicata (peste 900 calorii la 1 kg).

Principalele proprietati terapeutice sunt: tonic-aperitive, nutritive, depurative, stomahice, laxative, diuretice si mineralizante.

Cura cu must dureaza 3-4 saptamani, consumand cate un pahar dimineata, pe nemancate si alte doua pahare inainte de cele doua mese principale. Treptat, doza zilnica poate creste pana la 2 litri. In caz de obezitate se consuma zilnic cate 750-1.000 ml must, timp de o zi-doua pe saptamana.

Ing. Constantin MILICA – profesor USAMV “Ion Ionescu de la BradIasi

 

ALTE TRATAMENTE SI REMEDII NATURISTE >>

 


Cautare