Spelta, graul mileniului IIIGraul SPELTA (alac), este stramosul graului comun si are un gust deosebit (de nuca).  Doua felii de paine de grau spelta echivaleaza caloric cu un gratar de porc. Are compozitia carnii de manazat si aminoacizi ca oul. Graul faraonilor va devenii, in curand, graul mileniului III.

 

Graul SPELTA (Triticum spelta) are o digestibilitate crescuta. Cauzele acestui efect se afla atat in proteine, cat si in structura amidonului. Datorita solvabilitatii lor deosebite in apa, substantele vitale ale graului SPELTA sunt asimilate mai usor si mai repede ca hrana de catre organism, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa aiba loc o activitate intensa de digestie. Substantele continute se absorb si sunt puse rapid la dispozitia organismului. Acest lucru poate explica de ce persoanele slabite la fel ca si copiii mici si bolnavii in varsta pot digera mai bine graul SPELTA.

 

Conform opiniei dr. Kling (Germania) s-au putut stabili cu ajutorul analizelor deosebiri ale complexelor de proteine intre graul SPELTA si tipurile de grau comun:

  • Graul SPELTA are un continut de grasimi mai mare decat graul comun;
  • Graul SPELTA contine Thiocyanat, ceea ce are un efect vitalizant, de stimulare a imunitatii si antiinflamator;
  • Graul SPELTA are un continut de vitamine mai ridicat;
  • Graul SPELTA are un continut mai ridicat de substante minerale;
  • Graul SPELTA are un continut mai mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna-dispozitie;
  • Graul SPELTA are un continut mai mare de acizi grasi nesaturati, in deosebi de acid linoleic;
  • Graul SPELTA preia mai putine metale grele din mediul inconjurator decat graul comun.
  •  

 

 

 

Primele observatii asupra graului SPELTA sunt facute de Sfanta Hildegard din Bingen si se gasesc descrise in cartea ei "Physika". Hildegard din Bingen (1098 - 1179), iubitoare a plantelor vindecatoare si foarte renumita in spatiul Europei Centrale, a fost o buna cunoscatoare a folosirii terapeutice a plantelor, iar indicatiile ei sunt urmate cu succes si in ziua de azi. Ca stareta, ea era raspunzatoare pentru binele celor ce ii erau incredintati. Nu numai sanatatea si vindecarea, ci si starea de bine corporal a maicilor erau importante pentru ea. Ea a notat sistematic efectele vindecatoare ale graului SPELTA, alaturi de observatiile sale despre plantele medicinale.

 

Observatiile facute de Hildegard din Bingen asupra efectelor pozitive ale graului SPELTA s-au confirmat pana in ziua de azi. "Graul SPELTA este cea mai buna cereala. Implinitor si plin de forta, graul SPELTA este mai fin decat toate celelalte cereale. Graul SPELTA confera fermitate corpului celui ce-l mananca si ii imbunatateste starea sangelui. Firea lui devine mai vesela si gandurile sale devin pline de seninatate. In orice forma ar fi consumat, ca paine sau ca mancare gatita, graul SPELTA este bun si usor de digerat. Daca cineva este atat de bolnav, incat de slabiciune nu mai poate manca nimic, atunci el se va intrema daca va manca o mancare din boabe intregi de grau SPELTA, fierte in apa, carora le va adauga apoi putin unt sau un ou fiert, pentru a avea gustul mai bun. Aceasta mancare il va vindeca pe cel bolnav dinspre inauntru, intocmai ca o pomada buna si vindecatoare."

 

Efectele pozitive ale graului SPELTA sunt cunoscute mai ales in caz de neurodermita, boala de piele larg raspandita, mai ales la copiii mici, la care alergiile la alimente pot fi un factor declansator al simptomelor. Graul SPELTA s-a confirmat in cel mai bun mod drept dieta de baza pentru tratarea neurodermitei. S-a constatat practic ca o trecere la alimentatia bazata preponderent pe grau SPELTA duce de la o ameliorare rapida a simptomelor.

 

 

Sfanta Hildegard din Bingen numea graul SPELTA un excelent remediu natural, pentru ca fata de celelalte specii de cereale are substantele nutritive optim dozate si echilibrate. Pe baza calitatilor lui, graul SPELTA si-a dovedit valoarea in regimuri de tratare ale bolilor degenerative, ale imbolnavirilor pielii si mucoaselor si ale tulburarilor metabolismului si digestiei. In afara de acestea, graul SPELTA imbunatateste procesul de formare a sangelui si stimuleaza metabolismul la nivelul sistemului nervos.

 

Graul SPELTA este usor digerabil si are un efect special "de inseninare" asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna-dispozitie.

 
Cautare