Reguli de baza la cultivarea ecologica a plantelor


In procesele de cultivare ecologica a plantelor si prelucrare a produselor vegetale este interzisa folosirea organismelor modificate genetic si/sau derivatii lor.

 

Produsele ecologice sunt rezultat al aplicarii unor practici si tehnologii agricole prietenoase mediului, care exclud folosirea substantelor chimice sintetice.

 

In agricultura ecologica de productie de plante este interzisa folosirea ingrasamintelor minerale. Fertilitatea solului se mentine prin:

  • cultivare de plante leguminoase sau plante cu radacini adanci in cadrul unui asolament potrivit;
  • aplicarea ingrasamintelor verzi;
  • introducerea in sol de gunoi de grajd, aplicarea unor materiale compostate sau necompostate si subproduse din activitatile de cresterea animalelor, dar provenite numai din fermele, care practica agricultura ecologica.

 

Este interzisa folosirea produselor sintetice pentru protectia plantelor. In agricultura ecologica se aplica urmatoarele masuri pentru protectia plantelor impotriva daunatorilor, bolilor si buruienilor:

  • selectarea unor soiuri si specii de plante - de recomandat sunt soiurile rezistente la daunatori si boli;
  • asolament potrivit;
  • lucrari potrivite ale solului;
  • protectia organismelor, care combat in mod natural daunatorii plantelor, creand conditii favorabile pentru dezvoltarea lor (locuri pentru cuibarit, garduri naturale, etc. );
  • arderea buruienilor.

 

La cultivarea unor culturi ecologice in anumite conditii se admite folosirea unor ingrasaminte si adausuri pentru imbunatatirea insusirilor solului, precum si unor produse pentru protectia plantelor, dar numai acele, care fac parte dintr-o lista speciala si ale caror inofensivitate pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea omului sunt ferm dovedite. Pentru protectia plantelor de exemplu sunt permise produse pe baza de extracte de plante, uleiuri vegetale aromatice, emulsii minerale uleioase, anumite pesticide clasice - pe baza de sulf sau cupru.

 

Pentru productia ecologica de produse vegetale, rasadurile, semintele si materialul saditor folosit trebuie sa fie de asemenea produse dupa o metoda ecologica. Semintele, rasadurile si materialele de semanat/plantat sunt considerate ca fiind produse ecologice, dac planta mama, la seminte, sau planta painteasca la rasaduriaa au fost cultivate dupa metode ecologice cel putin o generatie, iar in cazul culturilor perene in cadrul a doua perioade vegetative. Si in acest caz este valabila interzicerea folosirii organismelor modificate genetic si/sau produse derivate ale acestora.

 

In multe alte tari, producatorii ecologici se confrunta cu o serie de greutati la procurarea de samanta si materiale de semanat (plantat) ecologice, care nu se gasesc inca in cantitati suficiente si nu satisfac cerintele in ce priveste diversitatea soiurilor necesare. Din aceasta cauza baza normativa permite organismului de inspectie si certificare folosirea si a materialelor de semanat (plantat), care nu au fost produse dupa metode ecologice. Se accepta a fi ceruta permisiune si atunci cand producatorul sau furnizorul de material ecologic de semanat/plantat nu este in stare sa asigure producatorului acest material inainte de timpul potrivit pentru semanat.

 

 Cautare