Eradicarea bolilor la animale


Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, Programul de supraveghere, prevenire, control si eradicarea bolilor la animale, al bolilor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2009.

 

Prin acelasi act normativ, Executivul a aprobat actiunile cuprinse in Programul privind identificarea si înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor, a actiunilor din Programul privind identificarea si inregistrarea bovinelor, precum si Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentelor.

 

Fondurile necesare realizarii actiunilor pentru eradicarea bolilor si pentru identificarea si inregistrarea porcinelor, ovinelor si caprinelor vor fi asigurate din subventii de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precum si de catre proprietari.

 

 Modalităţile de suportare a acestor costuri vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ANSVSA.  

 

Fondurile necesare pentru  inregistrarea bovinelor vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si din venituri proprii ale ANSVSA. Fondurile necesare pentru actiunile cuprinse in Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentare vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si bugetul ANSVSA, precum si de catre operatorii economici.

 

 

Acelasi act normativ stabileste tarifele maximale aferente acestor actiuni, astfel: 

Pentru inspecţia animalelor dispusă de directiile sanitar-veterinare taxa va fi de 20 lei/gospodărie (plus TVA);

 

Pentru examinarea clinica a animalelor pentru suspiciuni de boli majore tarifele vor fi cuprinse intre 0,8 lei/cap de animal, pentru pasari si 2,5 lei/cap de animal pentru porcine;

 

Pentru recoltari de probe de sange tarifele vor fi cuprinse intre 1,7 lei/cap de animal pentru pasari si 7 lei /cap de animal pentru animalele mari;

 

Pentru recoltarea probelor de organe, sesuturi, pentru analize de laborator, taxele vor fi cuprinse intre 7,4 lei/cap de animal pentru pasari si 10,6 lei/cap de animal pentru animale mari;

 

Pentru lucrari de decontaminare, dezinfectie, dezinsectie, taxele vor fi cuprinse intre 1,5 lei/metru patrat pentru camerele de incubatie, viermi de matase  si 14,8 lei/mp pentru unitatile zootehnice, pentru gospodariile populatiei, etc.  

 

.Cautare