Ferma zootehnica familiala

Daca avem in vedere experienta de peste 50 de ani, existenta in tari cu zootehnie dezvoltata din Europa si din America de Nord, putem spune ca zootehnia romaneasca se poate baza, pentru performanta, competitivitate si profitabilitate, pe ferma familiala, dar de alt tip.

 

In ferma zootehnica familiala de alt tip, fermierul exploateaza singur, eventual cu membrii familiei sale, intregul efectiv de animale, pe care il creste, precum si suprafata de teren aferenta, fara angajare de salariati.

 

Poate angaja salariati pe perioada de varf si acestea numai la lucrarile de camp. Daca dimensiunea fermei este mai mare se poate angaja 1-2 salariati, dar numai pentru lucrari cu tehnicitate redusa, care solicita un volum mare de lucru precum administrarea furajelor de volum sau transportul dejectiilor.

 

In ferma zootehnica familiala, fermierul are cunostiinte complete de tehnologie, management si marketing, pe care si le inprospateaza permanent, in scopul practicarii unor activitati complete, competitive si profitabile.

 

Fermierul este obligatoriu membru al unei asociatii profesionale de profil si face parte din structura uneia sau ai mai multor cooperative, prin care i-si asigura factorii din amontele productiei de animale, precum si valorificarea acesteia. In aceste conditii fermierul ramane, proprietar absolut al mijloacelor sale de productie (pamant, animale, masini si instalatii agricole), precum si al produselor muncii sale.

 

O ferma zootehnica de animale din Danemarca are in medie: 60-70 taurine total; 500 porcine total; 5000 gaini outoare; 10 000 pui de carne, etc. De mentionat ca in urma cu 50-60 de ani numarul de animale dintr-o ferma zootehnica din Danemarca era la nivelul Romaniei de azi. Sunt multi fermieri romani care in 1990 au inceput cu o vaca si au astazi 40-50 de bovine total fara sa cumpere nici un animal.

 

In vestul Europei, fermierii pot exploata un efectiv mare de animale datorita dotarii tehnice din fermele lor. De asemenea intr-o ferma zootehnica familiala nu exista decat o singura specie de animale, si astfel un grad inalt de specializare a ei.

 

Ferma zootehnica familiala trebuie stimulata de catre Ministerul Agriculturii daca se vrea ca aceasta sa reprezinte viitorul zootehniei romanesti. O asemenea ferma trebuie finantata, ajutata in aprovizionare, valorificare. De asemenea trebuie sa vina un sprijin deosebit din partea cercetarii si pregatirii profesionale, precum si din partea administratiei locale.

 

In Olanda, Danemarca, fermele zootehnice de animale + modulele de teren de 12 ha,  24 ha , 36 ha sau 48 ha sunt inchiriate, in afara vatrei satului. Dupa ce fermierii au prosperat, multe dintre fermele inchiriate le-au fost vandute in rate. Si astazi dupa 45 de ani, 50 % dintre fermele familiare continua sa fie in proprietatea guvernului Olandez.

 

Sursa: www.gazetadeagricultura.info

 

 


Cautare