Structuri interprofesionale in agricultura ecologica

In data de 22 mai 2009 a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, masa rotunda cu tema ,,Evaluarea oportunitatilor de infiintare a unei structuri interprofesionale in sectorul agricultura ecologica”.

 

La aceasta intalnire au participat reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si reprezentanti ai urmatoarelor federatii si asociatii de profil:

·         Federatia Nationala de Agricultura Ecologica - Ion Toncea;

·         Asociatia Bioagricultorilor din Romania-Bioterra – Albert Imre;

·         Asociatia Bio Romania - Damian Dragomir, Georgeta Nitu;

·         Ekomarket Transilvania – Mihai Grigoras.

 

In cadrul acestei intalniri au fost discutate punctele vulnerabile ale sectorului, masuri si actiuni pentru promovarea sectorului, precum si importanta constituirii unei structuri interprofesionale in acest domeniu. De asemenea, in urma discutiilor purtate intre participanti s-a evidentiat necesitatea elaborarii Planului de actiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Romania.

 

Datorita faptului ca pe piata interna s-a inregistrat o crestere a cererii de produse ecologice, este necesara introducerea submasurii de agricultura ecologica, din cadrul Axei 2 din Programul National de Dezvoltare Rurala pentru acordarea de sprijin producatorilor agricoli prin plati de agro-mediu, dupa o prealabila negociere si acceptare a acestei masuri de catre Comisia Europena. De asemenea, s-a constatat importanta identificării altor forme de sprijin de la bugetul national incepand cu anul 2010 pentru acest sector.

 

Participantii la discutie au subliniat importanta consolidarii pregatirii profesionale a participantilor la filiera din agricultura ecologica, la nivel teritorial, inclusiv ai responsabililor cu agricultura ecologica din cadrul Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si a formarii profesionale a unor experti la nivelul autoritatilor deconcentrate (ANCA, APIA).

 

Totodata, s-a apreciat ca ar fi utila o mai mare implicare in dezvoltarea acestui sector din partea partenerilor privati, precum si necesitatea constituirii unei asociatii interprofesionale care sa participle la negocierile cu Comisia Europeana si sa se implice alaturi de MAPDR in cogestiunea filierei. De asemenea, reprezentantii ministerului au decis ca vor intensifica  actiunile de promovare a agriculturii ecologice.

 

Avand in vedere prevederile ordinului nr.70/2002 pentru aprobarea Comisiei pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Romania, participantii la aceasta intalnire vor transmite in cel mai scurt timp, propuneri pentru alcatuirea componentei Comisiei. De mentionat ca una dintre atributiile acestei Comisii o constituie elaborarea Planului de actiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Romania, obiectiv prioritar pentru dezvoltarea sectorului in perioada 2009-2013.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

 


Cautare