Romania la Targul International BioFach 2009In perioada 19-22 februarie 2009 a avut loc la Nurenberg - Germania, Targul International BioFach 2009, cea mai reprezentativa expozitie de produse agroalimentare ecologice din lume organizata anual sub patronajul Federatiei Internationale a Miscarilor din Agricultura Ecologica (IFOAM).

 

Expozitia internationala BioFach a cuprins standuri din 78 de tari. Si-au expus produsele un numar de 3000 de firme, cele mai reprezentative tari participante fiind Germania (935 firme), Italia (392 firme), Spania (204 firme), Franta (176 firme) si Austria (111 firme).

 

Un numar de 50.000 de vizitatori au fost prezenti pe durata desfasurarii acestei manifestari pentru a afla informatii, a stabili contacte si a incheia contracte cu producatorii si comerciantii de produse ecologice.

 

Din anii ,,60” cand a inceput febra produselor ecologice, piata mondiala de profil s-a dezvoltat intr-un ritm sustinut urcand de la 13 miliarde de dolari in 1998, la 33 de miliarde de dolari in 2005. In anul 2008 piata mondiala a produselor ecologice a crescut cu circa 5 miliarde de dolari si a ajuns la o valoare globala de peste 46 miliarde de dolari.

 

Aceasta “explozie” se datoreaza cresterii interesului pentru mediul inconjurator si pentru sanatate al consumatorilor din tarile dezvoltate, fapt care a pus in miscare si fermierii din statele mai sarace. In ciuda crizei economice ,,piata mondiala a produselor ecologice este in crestere si oportunitatile de business si consum sunt tot mai mari”, asa a declarat Katherine diMatteo, presedinte IFOAM World Board. (Federatia Internationala a Miscarilor din Agricultura Ecologica), prezenta la deschiderea Targului Biofach 2009.

 

Romania a participat pentru a treia oara la aceasta manifestare cu un pavilion national intins pe o suprafata de 110 m.p, organizat cu sprijinul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de afaceri – Directia generala promovarea exportului, in colaborare cu Federatia Nationala pentru Agricultura Ecologica.

 

La editia din acest an au expus produsele ecologice 12 firme romanesti, fiind expuse produse ecologice precum: cereale, oleaginoase si proteice, miere (intr-o gama diversificata), produse apicole (polen, propolis, laptisor de matca), fructe si ciuperci de padure congelate, plante medicinale, ceaiuri, fructe uscate, faina, paste, etc. Noutatea acestei editii a fost prezenta in cadrul standului Romaniei a produselor procesate din seminte de canepa, produse procesate din soia si produse procesate din carne de melc.

 

Standul Romaniei a prezentat un deosebit interes, datorat diversitatii produselor ecologice expuse si a interesului manifestat de vizitatori pentru agroturismul romanesc. Pentru promovarea Romaniei si produsele ecologice romanesti, pe durata desfasurarii targului specialistii MAPSR si ai MIMMCMA au oferit informatii vizitatorilor, insotite de pliante, ghiduri, harti, prospecte, precum si CD-uri referitoare la activitatea firmelor participante.

 

In data de 19 februarie, un reprezentant de la MAPDR si de la Ministerul Comertului au participat, la invitatia domnului Petr Gandalovic, ministrul agriculturii din Republica Ceha, la lansarea publicatiei ,,Noile reglementari ale UE in agricultura ecologica”, editata si publicata de grupul IFOAM. Lansarea a beneficiat de prezenta domnului Francic Blake-Presedinte IFOAM si a Doamnei Mariann Fischer Boel, Comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala.

 

In cuvantul sau, domnul Francic Blake a subliniat eforturile institutiilor EU si a sectorului de agricultura ecologica in elaborarea noii legislatii din acest sector. Doamna Mariann Fischer Boel a subliniat eforturile facute de Comisia Europeana si de statele membre pentru implementarea legislatiei comunitare care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009. In conditiile actualei crize ,,am certitudinea ca sectorul de agricultura ecologica este puternic, iar consumatorii vor dori in continuare sa consume produse ecologice. Eu sunt optimista, a afirmat Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala.

 

Reprezentantii din Romania prezenti la aceasta intalnire au oferit participantilor un CD cu prezentarea Romaniei, precum si materiale de promovare a agriculturii ecologice.

 

Participarea Romaniei la BioFach 2009 a fost inclusa in Programul pentru participarea agentilor economici la targuri si expozitii internationale, cu sprijin de la bugetul de stat, coordonat de Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale si constituie una din masurile de sprijin cuprinse in Strategia nationala de export cu componenta pentru produse ecologice elaborata de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de afaceri, in colaborare cu Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

 

 Cautare