Pensiunile eco din turismul romanesc

O pensiune mica si cu oameni primitori, aer curat, mic dejun cu legume din propria gradina si drumetii, este o alegere perfecta.

Tot mai multi turisti aleg o pensiune eco. Iar numarul lor nu a scazut nici pe timp de criza. Si asta pentru tot mai multi oameni se orienteaza spre stilul de viata ecologic si vor sa se bucure de toate facilitatile chiar si in vacanta. Romania este tara paradoxurilor. Desi are un potential turistic enorm, numarul turistilor care vin in concediu aici scade pe zi ce trece. Multi sunt descurajati de lipsa infrastructurii, de conditiile de cazare sau de tarifele prea mari. Iar, in unele cazuri, diferentele sunt si de 20-30%. Chiar daca, per ansamblu, cifrele arata ca turismul a dus-o greu spre extrem de greu, exista un sector unde efectele nu au fost atat de vizibile. Este vorba despre turismul eco unde avem deja pensiuni certificate si circa 20.000 de turisti anual. Ce inseamna acest lucru? Din 2004, ele au fost incluse in sistemul de certificare "Eco-Romania", folosit pentru catalograrea pensiunilor si al circuitelor turistice. Reprezentatii asociatiei de profil spun ca pensiunile ecologice din Romania au adoptat modelul de activitate al celor din Suedia si Estonia. "O astfel de pensiune trebuie sa aiba maximum 25 de camere, iar mancarea servita turistilor trebuie sa provina din gospodaria proprie si sa fie certificate ecologic", spun reprezentantii Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER). In plus, proprietarii pensiunilor pot organiza diverse drumetii. In ceea ce priveste unitatea, aceasta nu trebuie sa aiba un impact negativ asupra mediului.

Majoritatea turistilor care aleg astfel de pensiuni sunt straini, din cei 20.000 de vizitatori, doar 20% sunt romani. "Turistii romani tind sa stea mai putin (durata sejurului este de doua-trei zile) si cheltuie mai putin decat cei straini (durata sejurului la acestia este de 6 zile)", mai adauga reprezentantii AER. In plus, majoritatea turistilor vin din Germania, Franta, Olanda si AustriaIar incasarile pensiunilor eco nu sunt deloc mici. Astfel, in 2009, acestea s-au ridicat la doua milioane de euro, iar, anul trecut, tot cam la acelasi nivel. Repezentantii AER spun ca, in general, clientii acestor pensiuni sunt persoane cu venituri medii. Daca strainii cheltuiesc 70-80 de euro pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus si servicii aditionale, precum drumetii si servicii de ghidare, romanii platesc doar innoptarea, adica 40 de euro, bani in care intra si mancarea. De exemplu, intr-o pensiune certificata ecologic din Transilvania, pentru doua saptamani de cazarevei plati 1.465 de euro sau 49 de euro pentru o noapte, cu mic dejun inclus. Pot fi organizate itinerarii prin imprejuri sau chiar cursuri de calarie daca esti pasionat de echitatie. O alta optiune este o pensiune situata in Lunca Ilvei. Aici poti calari sau chiar participa la diverse obiceiuri traditionale sau chiar vizita castele din zona. Si la pensiunea Mosorel, din apropierea Parcului National Piatra Craiului, poti petrecere o vacanta 100% rurala. Poti cosi fan si sa ai grija de animale. Preturile sunt ceva mai mici - 60 de lei de persoana, cu mic dejun inclus.

OFERTA CAZARE >>


Cautare