Sinca Noua - primul sat ecologic romanesc

In Sinca Noua exista, un spirit comunitar. Prin acest spirit s-a reinfiintat comuna pe 10 mai 2002

In 2003 sa luat legatura cu o comunitate din Germania, pentru infratire, deoarece romanii de aici, admirau spiritul german. Pentru asta trebuiau sa faca o strategie de dezvoltare durabila. Asa ca, in iarna 2003-2004, s-au adunat la primarie 40-50 de persoane, si au propus sa dezvolte satul in doua domenii: infrastructura si imaginea. 

Daca refacerea infrastructurii a fost indispensabila pentru ca localnicii sa poata trai confortabil, imaginea e la fel de importanta pentru a salva localitatea si a o promova. Pentru a nu semana cu orice sat din zona deal munte din Romania, au hotarat sa devina primul sat ecologic din Romania. Pentru asta sa vorbit cu un elvetian, care a fost de acord sa finanteze, aici, o fabrica de prelucrare a laptelui, una de mezeluri, o alta de sucuri, un abator,etc, si s-au hotarat sa treca la certificarea produselor in sistem ecologic. O alta directie, tot atat de europeana, pe care comunitatea din Sinca Noua o are in vedere, este dezvoltarea ecoturismului in zona. Exista, aici, o flora si fauna deosebite.  Se pare ca Sinca Noua nu are doar o avantajoasa pozitie geografica (situandu-se cam la o ora si jumatate de multe obiective dragi vizitatorilor precum Brasovul, Sibiul, Transfagarasanul, Manastirea Sambata...), dar si o fauna demna de luat in consideratie: ursi, lilieci, fluturi...  Localnicii s-au apucat sa-si ridice si pensiuni turistice. Mai ales ca exista un plan urbanistic general care prevede unde si cum sa se construiasca. Altfel, satul ramane o comunitate traditionala si unde media de varsta se situeaza, fericit, la 38 de ani.

La Sinca Noua, exista o vechea biserica de lemn, monument istoric, cu clopotul ce imprastie norii de furtuna. Aproape de Sinca pot fi vazute, primele viaducte de cale ferata din Romania, Podu’ Ilii si viaductul Podu’ Negru ce lega Brasovul de Fagaras in perioada anterbelica. Iubitorii de natura pot vizita Pestera Gang si padurile virgine din Stramba.

La Sinca se face o pita rumena si gustoasa din care mananci “pan’ nu mai poti”. Obiceiul de la Lasata Secului de Pasti, “Roata-n flacari”, este foarte cunoscut in sat. Atunci feciorii din sat se aduna pe un deal, de unde rostesc stigaturi prin care “judecata” fetele care nu respecta regulile obstei. Odata ce lumea a aflat cine incalca randuiala, feciorii slobozesc la vale rotile invelite in paie aprinse, purificand spatiul si oamenii inainte de intrarea in Postul Pastelui.

 

 


Cautare