Ecoturism in Cofan

Programul de ecoturism pentru comunitatea locala din Cofan, Ecuador, (rezervatia Cuyabeno) este condus de catre un grup de indieni amazonieni indigeni.

Zona a fost relativ izolata pana la inceputul anilor 1980 cand un grup de turistii straini, veniti in zona, a contribuit la schimbarea pietei economice. Ca raspuns la acest lucru, oamenii din Cofan au explorat noi oportunitati de marketing, si au decis ca doar ecoturismul ar putea oferi venituri sustenabile. Initial, drumetilor le erau oferite doar excursii cu caiacul. Apoi, s-a observat ca aspectele culturale locale au fost apreciate de turisti in egala masura ca si caracteristicile naturale. Incet, oferta a devenit mai diversificata.

Cabine simple turistice si un mic „muzeu” etnic au fost construite de-a lungul raului Aguarico, la aproximativ 1,5 kilometri distanta fata de gura de varsare a raului si pe malul opus de satul indian. S-a realizat un sistem de zonare stricta, ce include 60 de kilometri de trasee turistice si unde sunt folositi ghizii locali din Cofanes, iar zonele de subzistenta, adica de vanatoare, sunt folosite exclusiv de comunitatea locala. Speciile rare si fauna salbatica sunt protejate (precum: papagali, soimi, vulturi, pasari de apa, feline salbatice, etc.), acestea fiind principalele atractii de ecoturism. Activitatea de turism este coordonata direct de catre consiliul local al comunitatii de indieni, iar veniturile totale ale proiectului au adus milioane de dolari, comunitatii locale.

 

 


Cautare