Sikkim

Sikkim, un mic stat din Himalaya, situat intre Nepal si Bhutan, a fost declarat "stat organic" in 2016.

Acesta este un exemplu de urmat la nivel mondial pentru transformarea terenurilor agricole spre un statut 100 % ecologic. Statul Sikkim are o agricultura practicata pe dealuri inalte si vai adanci. Din capitala Gangtok, se vede varful Kangchendzonga de 8586 m. Sikkim are o istorie glorioasa a agriculturii in care oamenii si natura traiesc intr-o armonie perfecta. Desi populatia statului Sikkim, este de doar 600.000 de oameni, acestia traiesc intr-o biodiversitate remarcabila, alcatuita de 4500 specii de plante cu flori si 500 de specii de fluturi. Alaturi de Kangchendzonga mai sunt 28 varfuri de munte de peste 8000 m, 80 de ghetari, 227 de lacuri situate la inalta altitudine si 104 de rauri.

Astazi, peste 76.000 ha de terenuri agricole, sunt certificate organic si cultivate de peste 66.000 de fermieri. Desi e nevoie de o munca extraordinara pentru a face corect conversia la agricultura ecologica, misiunea aceasta este bine organizata iar educatia ecologica se face cu multa pasiune. Planul de actiune a inceput in 1995 cu participarea poporului la "Harit Kranti" - Greening Sikkim.

In 2006, dupa ce s-a dezvoltat viziunea si conceptul, a fost realizat un studiu de fezabilitate pentru identificarea fermierilor si a obiectivelor potentiale pentru productie si comercializare ecologica. In 2015, a fost infiintata Agentia de Certificare Organica de Stat Sikkim (SSOCA), iar in 2017, a fost declarata pe 18 ianuarie, "Ziua Fermierilor" si sarbatorita pentru prima data. La targul BioFach India Organic si la Congresul Mondial Organic IFOAM organizat la Delhi, s-a prezentat in mod festiv, modelul vizionar al statului Sikkim, ca exemplu de urmat in intrega lume, aratandu-se ca atunci cand exista o vointa colectiva puternica, orice lucru devine posibil.

 

 


Cautare