23.02,2017. La Festes de la Merce, cel mai important festival al Barcelonei (ce are loc pe 23 septembrie), bautura traditionala ''cava'', curge in rauri.

Cava este un vin spumant cu Denumire de Origine din Spania. Acesta poate fi alb sau roze. Macabeu si Parellada sunt cele mai populare si traditionale soiuri de struguri pentru producerea bauturii cava. Numai vinurile produse prin metoda traditionala champenoise pot fi etichetate "cava", iar cele produse prin alte procedee pot fi numite doar "vinurile spumante". Aproximativ 95% din vinul Cava este produs in Penedes, Catalonia, aflat la 90 km de Barcelona. Cei doi producatori principali sunt Codorniu si Freixenet.

In trecut, Cava a fost denumita "sampanie spaniola", dar din cauza ca Champagne, Franta a fost protejat prin Indicatie Geografica, este definit astazi ca "vin spumant de calitate produs intr-o regiune desemnata". Cava este o parte importanta a traditiei de familie din Penedes si este adesea consumata la sarbatori, cum ar fi botezuri, casatorii, banchete, mese festive si petreceri. De asemenea turismul viticol, din zona Penedes, s-a extins prin vizitarea fabricii de vin si a statiilor din vie (unde se poate gusta din bucataria traditionala), prin participarea la festivalurile locale si prin explorarea zonei apeland la trasee culturale si montane sau la activitatile de agrement turistic.

Spaniolii mananca la ore mult mai tarzii decat restul europenilor; pranzul se serveste in jurul orei 14:00 sau chiar 15:00, iar cina dupa ora 21:00. Bucataria catalana se caracterizeaza prin combinatia de marin si terestru, iar felurile de mancare includ homar si carne de pui, samfaina (vinete, boabe de piper, tomate coapte, ceapa in ulei de masline si usturoi) si escalivada (boabe de piper, ceapa dulce si usturoi). Alte mancaruri catalane traditionale sunt carnatul catalan cu fasole alba si paine inmuiata in rosii si stropita cu ulei de masline.