Inchisoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din Roma

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti pe data de 29 iunie, ziua in care au suferit moarte martirica in anul 67 d.Hr.

Traditia pune arestarea celor doi pe seama persecutiei din timpul lui Nero, cand au fi fost intemnitati pentru un timp in aceeasi celula, in Inchisoarea Mamertina din Roma. Inchisoarea era loc de detentie si de executie pentru condamnatii politic destinati supliciului in calitate de "dusmani ai poporului Romei".

Celula superioara a inchisorii are forma trapezoidala si dateaza din secolul al II i.Hr. Pe peretele din partea dreapta se afla o placa pe care sunt numiti cei mai cunoscuti prizonieri care au fost intemnitati aici. Printre acestia se numara gotul Jugurta si galul Vercingetorix.

O alta scara, stramta si abrupta, duce in Tullianum, celula de la nivelul inferior. Numele acestei camere vine de la "tullus", izvorul care exista si astazi in subsolul celulei, despre care se crede ca a tasnit la rugaciunile Sfantului Apostol Petru, pentru a-i putea boteza pe ceilalti detinuti.

Aceasta celula are forma circulara. Si aici se gaseste in prezent un mic altar, deasupra caruia este reprezentata in relief, scena in care Sfantul Apostol Petru ii boteaza pe ceilalti prizonieri. Tot aici se mai gaseste o cruce intoarsa, dupa modelul celei pe care a fost rastignit Sfantul Apostol Petru.

 

 


Cautare