Ecoturism in Costa Rica – o poveste de succes

Vinzenz A. Schmack povesteste despre ecoturismul din “Laguna de la Lagarto Lodge”, Costa Rica:

''Am sosit in Costa Rica in 1974 ca director executiv la o banca internationala si niciodata, nici in cele mai ciudate vise, nu m-am gandit ca voi ramane permanent aici si voi fi proprietarul unui hotel, in jungla, in partea de nord, in cea mai nedezvoltata regiune a tarii.

Iata cum a inceput totul... din trecut, de cand familia mea detinea o ferma in estul Germaniei, unde am crescut si de unde, datorita celui de-al doilea razboi mondial a trebuit sa plec ramanand cu visul de a detinea o bucata mare de pamant pe care sa o numesc dupa bunul meu plac. Acest vis s-a materializat in 1981, cand am avut prilejul sa cumpar 110 hectare de padure tropicala in partea nordica a Costa Ricai, intr-o zona numita Boca Tapada, aproape de Nicaragua, la 12 Km sud de raul San Juan si 2 Km de raul San Carlos.

Initial nu am stiut ce destinatie sa-i dau acestui pamant unde vara se putea ajunge doar cu un automobil cu tractiune intregrala, iar in sezonul umed calare. M-am gandit sa-l transform intr-un pamant agricol, sa tai padurea si sa plantez diverse culturi: ananas, piper, arbusti de cacao, etc.

La vremea aceea cuvantul “ecologie “ nu prea fusese auzit in Costa Rica si nici nu prea existau restrictii impotriva despaduririi. La o petrecere, in timp ce discutam cu un prieten despre destinatia terenului detinut, acesta mi-a marturisit ca face parte dintr-o miscare ecologista asa incat m-a sfatuit sa nu despaduresc zona, ci sa construiesc cateva cai de acces si o casa. In 1989, am decis sa construiesc o casa, a carei terasa sa aiba vedere la o laguna din apropiere. In acel timp, nu exista electricitate si deranjandu-ma zgomotul unui generator, am instalat panouri solare. Dupa 2 ani de comentarii favorabile din partea cunoscutilor, ce m-au vizitat, am decis sa maresc casa si sa incep o afacere. Am fost foarte norocos ca, o mare agentie de turism germana, a inclus vila mea in programul lor de calatorii in Costa Rica, trimitandu-mi, in fiecare saptamana, cate un grup de 25 de turisti, ce stateau 2 nopti, incasarile astfel obtinute acoperindu-mi cheltuielile de intretinere.

Inceputul a fost greu, mai ales datorita accesului greoi in zona, insa turistii nu au fost deranjati, dimpotriva au adorat imprejurimile tropicale si linistea neintrerupta. In urmatorii 2 ani, am imbunatatit accesul in zona si m-am imprietenit cu localnicii din Boca Tapada. Am mai cumparat 180 de hectare de pamant, am infiintat o herghelie de cai si am plantat 22 de hectare cu palmieri. Intre timp, prin ghidurile internationale, sunt vizitat de peste 1000 de turisti anual, si astfel vila sa transformat intr-un hotel ecoturistic. Multi dintre vizitatori provind din Europa, dar si din Japonia si Australia.

Impactul economic a facut ca aceasta regiune sa se dezvolte si oamenii sa inteleaga ce inseamna de fapt ecologia si ecoturismul. Hotelul a devenit primul angajator, intr-o regiune ce nu ofera locuri de munca. Hotelul a ajutat la crearea unor locuri de munca si in mod indirect a ajutat un localnic sa-si cumpere doua barci cu care turistii se plimba pe raurile invecinate. La confluenta celor doua rauri s-a dezvoltat un mic restaurant.

Aici, bucatarul Adolfo, un refugiat din Nicaragua a fost indragit de un turist german ce l-a invitat in Germania pentru a duce bucataria costaricana si pe vechiul continent. Ghidului local Oscar i s-a platit un sejur in SUA, de unde s-a intors un bun vorbitor de limba engleza, dar si un excelent ghid pentru admirarea pasarilor (birdwatching). Cu ajutorul unui club din SUA, am sponsorizat 5 scoli din zonele cu copii saraci si am adus 4 dentisti pentru a face o campanie oferind servicii stomatologice gratuite.

Intr-un final am convins Compania de Electricitate sa conecteze satul si hotelul la reteaua de electricitate si au fost imbunatatite drumurile catre hotel. In prezent, localnicii ma consulta pentru tot felul de proiecte, ce au ca scop crearea unor noi locuri de munca. Acum sunt mandri ca Boca Tapada este trecuta pe toate hartile din ghidurile turistice internationale si ca apar chiar in programele TV internationale. Suntem mandri ca am dovedit ca, turismul poate contribui la dezvoltarea unei zone sarace, izolate si am aratat ca mentinerea si protejarea padurii tropicale pentru generatiile viitoare este mai profitabila decat distrugerea acesteia cu toata fauna si flora sa exuberanta.

Va multumesc foarte mult pentru atentie!''

Vinzenz A. Schmack - LA LAGUNA DEL LAGARTO LODGE

PO BOX: 995 - 1007 San, Costa Rica José

 

 


Cautare