Valea Prahovei, cel mai cunoscut traseu turistic din Romania

Valea Prahovei, cel mai cunoscut traseu turistic din Muntii Carpati, este situat pe traseul raului Prahova, afluent al raului Ialomita. 

Principalele orase pe valea Prahovei sunt: Campina, Comarnic, Breaza, Sinaia, Busteni si Azuga (toate situate in judetul Prahova). In nordul traseului se afla orasul Predeal situat in judetul Brasov.

Municipiul Campina. Campina cu o populatie de aproximativ 39 mii de locuitori, este atestata documentar in anul 1503 figurand in registrele negustorilor brasoveni care tranzitau Valea Prahovei, ca o zona folosita drept drum comercial, intre Transilvania si Muntenia. Cele mai cunoscute personailtati ale orasului sunt scriitorul Hasdeu, pictorul Grigorescu si savantul dr.C.Istrati. Castelul Iulia Haseu este creatia lui Bogdan Petriceic Hasdeu, construit in memoria fiicei sale, Iulia, care reprezinta una dintre constructiile unicat realizate aproape exclusiv pe baza informatiilor si planurilor transmise de catre acesta (din "lumea de dincolo") in cadrul sedintelor de spiritism organizate de tatal sau. Aici a scris B. P. Hasdeu lucrarea de esoterism Sic Cogito ("asa gandesc!"). In fosta locuinta a pictorului Nicolae Gricorescu a fost amenajat Muzeul Nicolae Grigorescu. In anul 1974, la Campina a fost demarat constructia unui proiect-pilot de case solare, pentruca, orasul este a doua zona din tara ca numar de zile insorite pe an, dupa Constanta, si in acelasi timp protejata de furtunile si vanturile ce afecteaza frecvent litoralul.

Comarnic. Comarnic este un orasel cu 13 mii de locuitori. Asociatia de Turism Sportiv Mugur de Colt, infiintata de tineri din localitate, a conceput si marcat traseele montane cu plecare din Comarnic. De numele acestui orasel de munte se leaga si castelul construit de familia Bibescu. Marta Bibescu, o celebra scriitoare franceza de origine romana a iubit aceste meleaguri, fapt pentru care si-a construit o resedinta pe domeniul pe care familia il detinea la Comarnic care astazi gazduieste actualul Muzeu Cinegetic Posada.

 

 

Breaza. Breaza este un oras ce are o populatie de peste 18 mii locuitori. Conform legendei, numele provine de la „o ciobanita breaza”, adica ce avea o suvita alba in parul negru. Breaza a fost declarata statiune balneo-climaterica in anul 1928, calitatea aerului fiind comparata cu cea din Davos. Clubul de golf „Lac de Verde” a fost infiintat in anul 2000, fiind primul din Romania. Terenul de golf are o suprafata de 25 de hectare si atrage anual peste 500 de jucatori romani si straini.

Sinaia. Zona des impadurita de pe valea Prahovei in care se afla azi orasul Sinaia era nelocuita in secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit in padurea virgina de aici, aflata la poalele Bucegilor, fiind calugarii manastirii Sinaia. Principele Carol I al Romaniei s-a implicat in organizarea regiunii si, in 1874, catunele ramase in afara comunei Comarnic au primit numele de Sinaia. In aceeasi perioada, familia regala a Romaniei si-a stabilit la Sinaia resedinta de vara, construind complexul castelului Peles unul dintre cele mai frumoase edificii de acest gen din Romania si chiar din Europa, cu o serie de dotari inovatoare pentru acea perioada, precum incalzire centrala sau plafon de sticla mobil. Castelul Pelisor, resedinta princiare are amprenta reginei Maria. In Castel veti regasi o camera de aur, decorata cu frunze de ciulini. Cazinoul din Sinaia este un alt edificiu-simbol al orasului, care gazduieste in prezent galerii de arta si evenimente artistice. Din Sinaia pleaca numeroase trasee montane, spre Varful cu Dor, Valea Izvorul Dorului, Cheile Zanoagei, Varful Omu, Crucea de pe Caraiman, Jepii Mari, Jepii Mici, stancile Franz Joseph. Tot in Sinaia, pasionatii de schi vor regasi numeroase partii: Valea Soarelui, Valea Dorului, Malaxa, Vanturile, Poiana Stanii, Furnica, Popicarie, Vanturis, Tarle, Scandurari, Papagal, Laptici, Valea Dorului, Cota 2000.

Busteni. Busteni este un mic oras ce numara in jur de 10 mii de locuitori ce se intinde pe circa 7 km de-a lungul vaii Prahovei, intre „Vadul Cerbului” si tunelul sapat in pintenul muntelui „Muchia Lunga”. Ofera panorame spectaculoase si o multime de activitati de vacanta, de la schi la excursii montane. Monumentele naturale Cascada Urlatoare, Babele, Sfinxul din Bucegi se afla in preajma orasului. Aici se gaseste castelul Cantacuzino construit in 1910 si Manastirea Caraiman.

 

 

Azuga. Azuga cu o populatie de 5213 locuitori se situeaza la la poalele Muntilor Bucegi si Baiului. Este o statiune climaterica si turistica importanta, fiind renumita indeosebi pentru sporturile de iarna. De-a lungul timpului s-au construit numeroase fabrici in Azuga, insa cea mai importanta fabrica a fost fabrica de Bere, ridicata in perioada 1898-1900 de catre specialistul de origine germana Grundt. Azuga este o statiune climaterica care se poate mandri cu prima partie de schi din Romania omologata de Federatia Internatională de Schi - partia Sorica, in lungime de 2100 m.

Predeal. Statiunea Predeal este recomandata tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slabite, pentru recuperarea ulterioara suprasolicitarilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburarilor endocrine si al problemelor de crestere ale copiilor. Principalii factori de cura sunt aerul curat, fara praf sau alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, atmosfera ionizata si presiunea relativ scazuta a aerului. Cascada 7 Scari, cu 120 m diferenta de nivel este a doua ca lungime din Europa. Predealului, pe drept cuvant i se poate atribui numele de ”leagan al schiului romanesc”, fiind unul din primele locuri unde se practica acest sport. Predeal are peste 5000 de locuitori si este orasul situat la cea mai mare altitudine din tara (1100m).

 

 


Cautare