Oaspeti francezi in podgoriile vrancene

Prin intermediul Camerei Agricole s-au desfasurat vizitele a doua delegatii franceze in judetul Vrancea.

Delegatia care a vizitat judetul, intre 18 – 19 august, a fost formata din producatori agricoli (viticultori, agricultori de cultura mare si plante tehnice, crescatori de animale) si fermieri din departamentul RHONE, iar cea din 28-29 august a avut in componenta sa specialisti de la Camera Agricola din JURA, alaturi de un grup de fermieri.

Vizitele au fost organizate de Oficiul Judetean de Cosultanta Agricola Vrancea, in colaborare cu Uniunea de ramura a cooperativelor agricole viti-vinicole din Romania, Ambasada Frantei in Romania si Misiunea Economica din Franta, si au avut ca scop cunosterea sectorului agricol din judetul Vrancea, precum si identificarea posibilitatilor de colaborare si a oportunuitatilor de investitii si comert in domeniul agricol.

Pe parcursul celor doua vizite s-au desfasurat actiuni specifice, al caror scop a fost cunoasterea si degustarea vinurilor superioare (Galbena de Odobesti, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Babeasca, Resling, Muscat Ottonel, Merlot si Aligote) produse in sistem traditional la cooperativele agriole viti-vinicole din cadrul uniunii de ramura in podgoriile Cotesti, Odobesti si Panciu, a tuicii de Dumitresti si a produselor traditionale din Vrancea (pastrav afumat in cetina de brad, cas de oaie si de vaca, urda si cascavalul afumat de Soveja) in cadrul unei pensiuni agroturistice de langa Focsani.

Reprezentantii cooperativelor agricole viticole Plaiul Faraoanelor – Vartescoiu (Cotesti) si Viti – Vin Club – Odobesti, Sarba – Vin Divin Odobesti si Dealul Chicerea - Panciu au vorbit despre vinurile produse in sistem traditional, despre avantajele si dezavantajele cultivarii vitei de vie pentru struguri de masa si vin, precum si despre o serie de oferte ce privesc valorificarea strugurilor si a vinurilor in Franta.

De asemenea, au fost vizitate doua combinate de procesare a strugurilor pentru vin de la Odobesti si Jaristea, realizate prin programul Sapard, cu sprijinul OJCA Vrancea, prilej cu care s-au degustat vinurile obtinute in sisiteme moderne industriale. Apoi, s-au vizitat o exploatatie agricola cu o sera moderna realizata tot prin programul Sapard, cu sprijinul OJCA Vrancea, o ferma moderna de vaci de lapte si ferma piscicola de pastravi de la Lepsa ce apartine Directiei Silvice Vrancea.

In zona de munte, la Lepsa, invitatii au avut posibilitatea sa viziteze un targ popular cu produse mesetesugaresti si de artizanat realizate de mesteriii populari din Vrancea.

Oaspetii francezi au ramas impresionai de realizarile din sectorul agricol vrancean, de varietatea si calitatea produselor agricole existente in piata din Focsani, de investitiile facute prin porgramele europene, dar si de gustul produselor traditionale romanesti.

 


Cautare