Adio vinuri de calitate !

Perioadele ploioase si temperaturile alternante provocate de incalzirea globala sunt principalele amenintari pentru viticultura si, implicit, pentru vin.

Oamenii de stiinta cred ca incalzirea gobala va determina mutarea culturilor viticole spre zone de coasta mai reci si mai inalte. Desi culturile de vita de vie se dezvolta bine in zonele reci, nu va fi uşoara aceasta trecere.

Noile plantatii de vita de vie vor avea nevoie de trei ani pentru a rodi primii struguri, iar oamenii locului nu vor realiza nici ei, din prima clipă, ca viticultura si producerea vinului vor fi îndeletniciri de baza pentru ei. Intre timp, sampania britanica si vinul frantuzesc de Bordeaux vor fi o amintire.

In aceste zone, caldura excesiva va fi vinovata de accelerarea procesului de formare a zaharurilor din struguri, inainte de formarea aromei. In aceste conditii, viticultorii nu vor avea decat doua posibilitati: ori vor lasa strugurii mai mult timp neculesi, dar atunci se va mari continutul de alcool din fructe, ori vor culege strugurii mai devreme, ceea ce ar insemna ca vinul obtinut va fi ca un sirop.

 

 


Cautare