ONPTER - prezent la "Targul taranului aradean"


Recent, a avut loc in orasul aradean Pecica o intalnire intre producatorii de produse traditionale si conducerea Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti (ONPTER).

 

Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti (ONPTER), prin doamna director executiv Lucia Romanescu, a acceptat invitatia Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad de a participa la "Targul taranului aradean" si la intalnirea cu producatorii de produse traditionale. Cu ocazia acestui eveniment Prefectul judetului Arad, Calin Bibart, a dezbatut, problema protejarii si atestarii produselor traditionale cu Lucia Romanescu. (Imaginea de sus)

 

In sala festiva a Scolii generale nr 2 din orasul Pecica, onorata de prezenta primarului Antal Petru si a unor consilieri locali si judeteni, doamna Lucia Romanescu a prezentat modalitatile de atestarea a produselor traditionale si de protectia la nivel national si comunitar a denumirii de origine (DOP) si a indicatiei geografice (IGP).

 

Atat la primul cat si la cel deal doilea subiect, producatorii aradeni au ridicat mai multe probleme privind accizarea bauturilor traditionale, constituirea grupurilor de producatori, etichetarea produselor, rezervarea de denumire, si au pus numeroase intrebari privind atestarea si protectia produselor traditionale.

 

Doamna ing. Petran Marinela, din cadrul primariei Pecica a cerut sprijinul pentru ca "Pita de Pecica" obtinuta in cuptoarele pe vatra de catre 4 producatori locali sa fie atestata si protejata la nivel national si comunitar.

 

Domna Lucia Romanescu (ONPTER) si domnul Alda Adam (OJCA Arad), au promis ca vor acorda tot sprijinul producatorilor de produse traditionale din orasul Pecica si din judetul Arad.

 

Domnul Ing. Nica COCIUBA - Consilier Superior Consiliul Judetean Arad si lector Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, a vorbit despre necesitatea creeri a unor piete mobile de produse traditionale si ecologice care sa aibe loc la sfarsit de saptamana in orasele aradene.

 

Domnul Alda Adam a oferit celor prezenti o lista de 20 produse traditionale, prezentate la "Targul taranului aradean", produse care urmeaza sa fie atestate si protejate la nivel national si comunitar.

 Cautare