Anghinaria „CARCIOFO SPINOSO DI SARDEGNA” (DOP)

Anghinaria „Carciofo Spinoso di Sardegna” (DOP), Italia, se obtine cu ajutorul ecotipului local „Spinoso Sardo” apartinand speciei botanice „Cynara scolymus”. 

Carciofo Spinoso di Sardegna” are următoarele caracteristici morfologice: planta plurianula rizomatoasa, de calibru mediu, cu punctul de insertie al capitulului principal aflat la o inaltime care variaza intre 45 și 70 cm, cu tinuta dreapta, capacitate polenifera ridicata si productie progresiva; frunza spinoasa, de culoare verde; capitul conic alungit, relativ compact, cu o inaltime minimă de 6 cm si un diametru cuprins iîntre 6 și 13 cm. Carciofo Spinoso di Sardegna” trebuie sa fie cultivat si ambalat in ariile de productie aflate in provinciile Cagliari, Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Oristano din Sardinia, etc.  In aceste teritorii se regasesc, in acelasi timp, toate caracteristicile pedoclimatice propice cultivarii, fapt ce a condus la dezvoltarea intregului patrimoniu de experiente, traditii si competente culturale si tehnice care garanteaza caracterizarea produsului. Caracteristicile deosebite ale produsului „Carciofo Spinoso di Sardegna” sunt astringenta redusa, gustul placut, dat de echilibrul dintre amarui si dulceag si fragezimea pulpei care favorizeaza consumarea produsului in stare cruda.

Din punct de vedere istoric, productia, cultivarea si in special legatura anghinarei cu mediul, isi gasesc radacinile deja in vremea fenicienilor si, strabatand secolele, pana in zilele noastre cand reprezinta una dintre principalele economii ale agriculturii insulare si nationale. Dovezi scrise ale prezentei anghinarei in Sardinia pot fi gasite deja in a doua jumatate a secolului al optsprezecelea, in tratatul nobilului Andrea Manca dell’Arca din Sassari care, in opera sa „Agricoltura di Sardegna” (Agricultura Sardiniei), publicata in anul 1780, intituleaza un paragraf: „Cardo e Carciofo. Propagazione. Varietà. Coltivazione. Uso.” (Cardon și Anghinare. Propagare. Varietăți. Cultivare. Utilizare). Inca din primele decenii ale secolului XX s-a asistat la o reinnoire importanta a agriculturii insulare si la trecerea, chiar si pentru anghinare, de la o productie destinata consumului propriu la o productie specializata, orientata spre pietele de consum nationale si internationale. De fapt, pe pietele peninsulei anghinarea nu era cu siguranta comercializata in mod intamplator si anonim; provenienta din Sardinia reprezenta in sine o certificare a calitatii si originii, inca din primii ani ai secolului XX, apreciata si ceruta de catre consumatori, dupa cum reiese din numeroase surse. Originea istorica a produsului a condus consumatorul la identificarea, de-a lungul timpului, a fructului „Carciofo Spinoso di Sardegna” cu insasi imaginea Sardiniei, astfel incat, in limbajul comun, se vorbeste de „Carciofo Spinoso di Sardegna” in meniul multor restaurante, pe etichete si in documente comerciale.

 

 


Cautare