Sopressa Vicentina este un salam italian de vara, in forma cilindrica si facut din carne de porc de calitate.
El poate sa includa usturoiul printre ingredientele sale. Se comercializeaza in dimensiuni medii si mari. Stratul exterior al salam primeste o patina luminoasa si se formeaza in mod natural odata ce salamul inainteaza in varsta. Cand este feliat, culoarea sa este usor opaca si are o medie de boabe mari, in care carnea si partile grase nu sunt usor de distins. Are un miros picant si, in unele cazuri, un parfum de ierburi. Are un delicat gust, uşor dulce cu indicii de ardei sau usturoi.
Vicentina Sopressa este ferm ancorat in traditiile culinare din provincia Vicenza, si este utilizat in multe retete culinare traditionale. Din 1950, fermierii organizeaza mai multe targuri anuale dedicate salamului Vicentina Sopressa. Cel mai faimos dintre acestea este cel de la Valli del Pasubio si care are loc in a doua saptamana a lunii august. Vicentina Sopressa este produs in abatoarele mici situate pe teritoriul provinciei Vicenza, pastrand cu sfintenie metodele vechi de productie.