Uleiul de masline extravirgin “Estepa” DOP


„Estepa” (DOP), este un ulei de masline extravirgin, obtinut in Spania, din fructe de maslin (Olea Europea, L.) din soiurile de mai jos, existand trei tipuri de ulei de masline extravirgin:

·         Hojiblanca, Arbequina, Manzanilla, Picual si Lechín de Sevilla;

·         Hojiblanca si Arbequina;

·         Hojiblanca.

 

Aria geografica include unsprezece comune din provincia Sevilla: Aguadulce, Badolatosa, Casariche, Estepa, Gilena, Herrera, Lora de Estepa, Marinaleda, Pedrera, La Roda de Andalucía si El Rubio, precum si o comuna din provincia Córdoba: Puente Genil, respectiv aria cunoscută sub numele Miragenil.

 

Dovada originii: Fructele trebuie sa provina de pe plantatii inregistrate ale soiurilor autorizate de masline, situate in aria de productie. Uleiul se obtine la prese inregistrate si la centre de ambalare inregistrate, aflate in aria de productie, in conditii care garanteaza conservarea optima. Dupa obtinerea si depozitarea uleiului de masline extravirgin, provenienta acestuia poate fi regasita in registrul de productie, unde se inregistreaza de asemenea data, ora si alte elemente utilizate in procesul de obtinere. Produsul este supus unor analize fizico-chimice si organoleptice care ii garanteaza calitatea.


 

Arborii sunt plantati traditional, decalat, cu model 12 × 12.

 

Noile plantatii intensive au o densitate mai mare de arbori si, prin urmare, modele mai mici de plantare. Fertilizarea se face iarna, dupa recoltare. Intensificarea plantatiilor a contribuit in mare masura la intensificarea irigatiilor. Instalatiile de irigare sunt in marea majoritate instalatii localizate. Forma maslinilor este determinata de tipurile de taiere a coroanei arborilor, in forma de cupa sau „rationala”. Tipul de produs de protectie a plantelor autorizat trebuie sa protejeze fauna folositoare si sa nu lase urme in fruct.

 

Maslinele sunt culese cu atentie direct din copac, prin baterea cu pari, prin culesul manual sau prin scuturare. Transportul fructelor se face in vrac, in remorci sau recipiente rigide. Maslinele se preseaza la prese autorizate, in cel mult 24 de ore de la culegere.

 

Etapele procesului de elaborare sunt urmatoarele: Curatarea si spalarea maslinelor; presarea; baterea pastei; separarea fazelor; decantarea; depozitarea in rezervoare pana la ambalare; transportul in vrac si ambalarea.

 

Datorita recoltarii timpurii, maslinele de Estepa au urmatoarele caracteristici:

·         sunt mai bogate in compusi fenolici;

·         sunt mai amare, aceasta particularitate remarcandu-se la maslinele recoltate la inceputul sezonului;

·         au o mai buna stabilitate oxidativa;

·         au o mai mare concentratie de pigmenti prezenti in ulei, in special clorofila si carotenul.

 

Mai multe informatii:  www.oleoestepa.com

 



Cautare