Vanata rosie - Melanzana Rossa di Rotonda


Denumirea de origine protejata (DOP) vanata rosie „Melanzana Rossa di Rotonda”, (Italia), se obține din ecotipul Melanzana Rossa di Rotonda, din specia Solanum aethiopicum, cunoscuta sub numele comun Melanzana Rossa (vanata rosie).

 

La momentul introducerii pe piata in stare proaspata, Melanzana Rossa di Rotonda trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

  • dimensiunile fructului: lungime de pana la 8 cm, latime de pana la 8 cm,

  • greutate de pana la 200 g,

  • culoarea si petele de culoare: verde-portocaliu deschis, cu usoare nuante verzui la inceputul coacerii, iar apoi portocaliu intens spre rosu lucios,

  • fructul: intreg si proaspat ca aspect, sanatos,

  • pulpa: caracterizata de o consistenta carnoasa si de faptul ca nu se innegreste dupa taiere,

  • curat, fara substante straine vizibile,

  • fara miros si/sau gust strain,

  • fara umezeala externa anormala.

 

Aria de productie si ambalare a DOP cuprinde intregul teritori al urmatoarelor comune din provincia Potenza: Rotonda, Viggianello, Castelluccio Superiore, Castellucio Inferiore.

 

Terenurile pe care se cultiva „Melanzana Rossa di Rotonda” se afla intr-o vale al carei bazin are origini lacustre si care s-a format in cuaternar. Asadar, aceste terenuri sunt de origine aluviala, nisipoase, namoloase si argiloase, cu soluri racoroase, profunde si fertile, cu o buna retentie a apei. In general, clima este blanda, iar ploile sunt abundente in perioada octombrie-mai.



Principala caracteristica a „Melanzana Rossa di Rotonda” este continutul redus de acid clorogenic, responsabil de innegrirea pulpei fructului dupa taiere. Acest produs contine 800 ppm acid clorogenic, foarte putin in comparatie cu 4 300 ppm, cat contin toate celelalte produse care apartin aceleiasi specii. Aceasta caracteristica este deosebit de interesanta pentru industria agroalimentara si producatoare de conserve, deoarece permite mentinerea culorii albe a pulpei mult timp dupa taierea fructelor. O alta particularitate importanta este forma rotunda, asemanatoare cu cea a rosiei, cu o culoare portocalie caracteristica, pe care apar vinisoare maronii-verzui. Aceste trasaturi confera unicitate si originalitate vinetei „Melanzana Rossa di Rotonda”, avand in vedere ca, in Italia, cultivarea acestui produs este atestata doar in aria delimitata la punctul 4, incepand cu anii ’40. Adaptarea la conditiile climatice ale zonei a favorizat raspandirea acestei culturi intr-atat incat produsul interactioneaza cu teritoriul si cu mediul care poarta raspunderea unicitatii sale. Responsabilii directi pentru acest caracter unic si pentru toate caracteristicile calitative sunt, cu siguranta, microclima deosebita descrisa la punctul 5.1 si mediul natural de cultivare, in centrul parcului national Pollino, caracterizat de pozitia terenurilor si de buna lor calitate, de puritatea apelor provenite de la izvoarele „benefice” aflate chiar in parc, de clima blanda, dupa cum subliniaza CIRELLI in monografia sa din 1853: „zona are ape din abundenta … care sunt benefice pentru agricultura, si pe care agricultorul vrednic din Rotonda stie bine sa le valorifice … harnicia cultivatorilor, clima blanda, pozitia terenurilor si buna lor calitate creeaza factorii cei mai siguri ai productiei, care, prin urmare, este foarte variata, oferind in fiecare an toate produsele trebuincioase pentru traiul localnicilor”.

 

Melanzana Rossa di Rotonda a fost introdusa in comuna Rotonda la inceputul secolului trecut de cativa locuitori care, la intoarcerea de la razboi din Africa, au adus cu ei cateva exemplare ale acestui fruct foarte asemanator cu rosia. De-a lungul anilor, adaptarea la mediu a favorizat raspandirea acestui fruct, caracteristicile acestuia deosebindu-l nu doar de celelalte vinete, ci si de vinetele din Africa din randul carora provenea, care erau portocalii fara striatii si aveau o forma mai alungită. Datorita gustului ei deosebit, usor picant, si calitatilor sale speciale antioxidante, Melanzana Rossa di Rotonda este cultivata in mod traditional de toate familiile din zona in propriile gradini de zarzavat si este consumata si altfel decat proaspata, respectiv conservata in ulei. Evenimentul anual numit „Sagra della Melanzana Rossa di Rotonda” continua sa atraga mii de persoane spre Rotonda si demonstreaza faptul ca produsul se afirma mereu in bucataria tipica, atat la nivel local, cat si in afara regiunii.

In traditia gastronomica, „Melanzana Rossa di Rotonda” s-a afirmat pe toate mesele, si mai ales in alimentatia publica locala si regionala de calitate, notorietatea sa fiind confirmată de prezenta in diverse emisiuni de televiziune, reviste specializate si carti de bucate.

 

In 2004, Melanzana Rossa di Rotonda a fost inclusa in lista produselor traditionale ale regiunii Basilicata.

 

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene



Cautare