Ceapa verde Nocerino



 


DESCRIEREA PRODUSULUI:

Clasa 1.6 — Fructe, legume si cereale, proaspete sau prelucrate, enumerate in anexa I — Ceapa.

 

Descriere:

„Cipollotto Nocerino” DOP se refera la bulbul de ceapa din speciei Allium Cepa L., planta erbacee cu ciclu de crestere bianual.

Produsul destinat consumului trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

 

Bulb:

  • Gust: usor dulce, fara a fi intepator, distinctiv si aromat;
  • Forma: cilindrica, usor mai groasa la baza;
  • Culoare: tunici interne si externe albe in intregime;
  • Dimensiunea bulbului: intre 1 si 5 cm;
  • Continut de apa: peste 92 %;

 

Frunze:

  • Culoare: albastru-verzui Inchis cu pruina;
  • Forma: lineara, fistulara, cilindrica, ascutita.

Pentru a putea fi introdusa pe piata, „Cipollotto” trebuie sa fie sanatoasa, intreaga, curata, fara nicio materie straină vizibila, nedeteriorata, fara goluri, fara paraziti, fara semne de umezeala externa anormala, fara miros si/sau gust strain, fara orificii externe vizibile, fara umflaturi cauzate de o dezvoltare anormala, tare si compacta.

Ceapa poate avea sau nu smocuri radiculare, iar frunzele pot fi intregi sau taiate la diferite dimensiuni.

 

Aria geografica:

„Cipollotto Nocerino” se cultiva in intregul bazin al vaii Sarno, in zona Agro Nocerino din provincia Salerno si in partea sud-vestica a provinciei Napoli.

 

Dovada originii:

Se supravegheaza fiecare faza a productiei, consemnandu-se in fiecare caz starea produselor care intra si a celor care rezulta. Acest control, precum si inregistrarea producatorilor, a parcelelor de cultura si a ambalatorilor pe liste speciale intocmite si pastrate de organismul de inspectie, permite garantarea trasabilitatii produsului (de la un capat al lantului de productie la celalalt, in ambele directii).

Orice persoana fizica sau juridica inscrisa pe lista in cauza este supusa controlului organismului de inspectie, astfel cum se prevede in caietul de sarcini si in programul de inspectie respectiv.

In cazul in care organismul de inspecție constata existenta unei neconformitati, chiar daca este vorba de o singura faza a lantului de productie, produsul nu poate fi comercializat sub denumirea „Cipollotto Nocerino” DOP.

 

Metoda de obtinere:

Caietul de sarcini prevede, inter alia, faptul ca Cipollotto trebuie sa fie cultivata in plin camp. Solul este arat pana la o adancime de cel mult 40 cm si, ulterior, afanat pentru a-l pregati de insamantare. Densitatea maxima de cultivare este de 200 plante/mp, amplasate conform unui plan de plantare care prevede o distanta de 20-35 cm intre randuri si 10-15 cm intre fiecare planta de pe un rand. Samanta utilizata provine exclusiv din bulbi obtinuti si selectionati in aria geografica mentionata la articolul 3 din caietul de sarcini. Samanta poate fi produsa de-a lungul anului in pepiniere de seminte sau direct in plin camp. Rasadurile sunt transplantate in momentul in care ating o inaltime de 14-16 cm. Irigarea se efectueaza in functie de climatul de sezon: in timpul verii, plantele sunt irigate de 3-4 ori pe saptamana.

Alte interventii necesare sunt utilizarea ingrasamintelor in momentul plantarii si in momentul in care planta incepe sa creasca, distrugerea buruienilor cu ajutorul erbicidelor inainte si dupa insamantare sau inainte si dupa transplantare. Productia si ambalarea trebuie sa aiba loc in zona definita pentru a garanta calitatea, trasabilitatea si controlul.

Pentru a evita orice deteriorare a produsului care sa duca la diminuarea cantitatilor comercializate si, in special, a calitatii intregului lot, este important ca aceste operatiuni sa fie efectuate rapid, pentru ca bulbul sa isi pastreze turgescenta celulara: doar astfel pot fi decojiti bulbii in cele mai favorabile conditii fiziologice si se pot obtine cele mai bune rezultate posibile.

Pentru a demonstra importanta prelucrarii si a ambalarii rapide in zona de productie, trebuie mentionat faptul ca „Cipollotto Nocerino” se consuma in stare cruda, iar caracteristicile principale (aroma, splendoare, delicatete, finete, suculenta, aspect crocant si turgescenta) ar fi compromise in mod iremediabil in cazul unui transfer in alte locatii sau/si al unor manipulari suplimentare.

 

Legatura:

Exista dovezi ale cultivarii cepei in bazinul Sarno inca de acum peste 2 000 de ani: in vechiul oras Pompei, picturile in care sunt prezente Larario de Sarno reprezinta capela unde locuiau Lari, spiritele protectoare ale locuintei.

Sursele istorice indica faptul ca, in evul mediu, „Cipollotto” era comercializat impreuna cu portocale, lamai si castane. In lucrarea Hippocratica Civitas a faimoasei scoli de medicina din Salerno se recomandă utilizarea „Cipollotto”. La sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, Cipolla era mentionata si descrisa in manualele de agronomie si in cataloagele principalilor producatori de seminte. De atunci, cultivarea cepei cu pielita argintie a detinut un rol important in agricultura locala. Solul caracteristic si conditiile climatice din intreaga zona au favorizat productia de „Cipollotto” de-a lungul vaii Sarno secole de-a randul. Originea, evolutia si actuala structura a solului fac din acesta substratul optim pentru cultivarea „Cipollotto”, caruia ii prieste solul lejer, umed, racoros si bine drenat care nu retine apa. Activitatea vulcanica din zonele invecinate a influentat formarea geolitologica a vaii Sarno, numeroasele eruptii ale Vezuviului contribuind la stratificarea solului si influentand proprietatile fizico-chimice ale acestuia. Vezuviul a raspandit, in mod regulat, in zona cenusa, minerale si lapilli care au imbogatit solul cu substante nutritive si au creat un sistem natural si eficient de drenaj.

O alta caracteristica a conditiilor de cultivare locale sunt fotoperioadele: alternanta echilibrata a orelor de lumina si de intuneric este propice cultivarii de liliacee cu bulbi cu ciclu scurt, deoarece favorizeaza cresterea echilibrata a partii superioare (tulpina etc.) si inferioare a plantelor, o particularitate care, impreuna cu alti factori, ajuta la formarea caracteristicilor organoleptice și morfologice ale plantei, contribuind, in acelasi timp, la albirea naturala a bulbilor.

Climatul temperat, tipic regiunii mediteraneene centrale si favorizat de orografia regiunii, este protejat de vanturile provenind din nord-est si vest de Muntii Picentini, Muntii Lattari si Vezuviu, ceea ce creeaza conditii temperate ideale, fara caldura excesiva, de-a lungul intregului an.

Pe langa acesti factori de mediu, exista si factori umani: experienta de secole a agricultorilor locali care, cu tehnicile lor in intregime manuale (transplantare manuala, decojirea bulbilor, reproducerea semintelor) constituie dovada legaturii stranse intre produs, producator si zona si a masurii in care aceasta combinatie confera produsului acele caracteristici care il fac unic si ii dau un renume incontestabil.

 

Etichetare:

 „Cipollotti” trebuie ambalate astfel incat sa se garanteze o protectie adecvata a produsului.

Pe ambalaje trebuie sa fie trecute urmatoarele indicatii, cu mentiunile grupate pe aceeasi parte, lizibile, indelebile si vizibile din exterior: „Cipollotto Nocerino” si „Denominazione Origine Protetta” sau acronimul „D.O.P.”.

Fiecare ambalaj trebuie sa poarte o marca de identificare, si anume logo-ul aferent denumirii de origine protejate, precum si detalii privind producatorul si/sau ambalatorul (acestea pot fi sub forma unor coduri); caracteristicile comerciale ale produsului: Categorie extra — Categoria I; cantitatea neta de produs continuta in ambalaj, exprimata in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Logo-ul este reprezentat de o forma geometrica rotunda in cadrul careia apar trei elemente: o planta „Cipollotto” stilizata, compusa dintr-un bulb cilindric de culoare alba cu degrade negru si doua frunze lungi cu apex de culoare verde.

Al doilea element este un „S” verde stilizat, inclinat usor spre dreapta si la baza caruia, in stanga logo-ului „Cipollotto”, este reprezentata planta.

Al treilea element este compus din cuvintele „Cipollotto Nocerino” inscrise in dreapta logo-ului si tangentiale partii centrale a literei „S”.

Produsele in cazul carora se utilizeaza sintagma „Cipollotto Nocerino” DOP, chiar daca sunt prelucrate si procesate, pot fi comercializate in ambalaje care poarta aceasta mentiune fara logo-ul comunitar, cu conditia ca:

  • „Cipollotto Nocerino” DOP, certificat ca atare, sa fie unicul ingredient care apartine acestei categorii de produse,
  • utilizatorii denumirii „Cipollotto Nocerino” DOP sa fie autorizati de catre titularii drepturilor de proprietate intelectuala asupra „Cipollotto Nocerino” DOP, reuniti intr-un consortiu sub supravegherea Ministero delle Politiche agricole, alimentari e forestali (MiPAAF). Acest consortiu este responsabil si cu inscrierea utilizatorilor intr-un registru si supravegherea utilizarii corecte a denumirii protejate.

In cazul in care nu exista un astfel de consortiu, aceste responsabilitati revin MiPAAF, ca autoritate nationala responsabila cu punerea in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 510/2006.

 




Cautare