Souffle au comte

Considerata regina branzeturilor, Comte este cea mai vanduta branza din lume.

Comte este o branza cu consistenta tare, presata, care se obtine din lapte crud de vaca. Din anul 1996, branza Comte face obiectul unei denumiri de origine protejata in Uniunea Europeana. Se produce in regiunea Franche-Comte al carui nume il poarta. Pasta este crem-galben, neteda si densa, cu gauri mici sau fara, cu aroma subtila de pasunat. Se mananca atat proaspata, intrand in componenta unor sandvisuri, salate, platouri de branzeturi, dar poate fi folosita si la mancaruri gatite, precum “Souffle au Comte”:

Ingredinete: 160 g cascaval Comte ras, 3 oua, 300 ml lapte, 30 g faina, 60 g unt, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.

Ungeti cu mult unt o forma de sufleu. Pumeti-o la rece. Spargeti ouale si separati albusurile de galbenusuri. Sarati usor albusurile, bateti-le spuna si le pastrati la rece. Topiti restul untului intr-un vas apoi presarati faina. Amestecati cu lingura de lemn, prajiti amestecand timp de cateva secunde, apoi turnati laptele fierbinte, putin cate putin, continuand sa amestecati, pana cand sosul devine omogen. Sarati, piperati, asezonati cu un varf de cutit de nucsoara. Dupa ce l-ati luat de pe foc, adaugati galbenusurile, unul cate unul, apoi cascavalul si omogenizati. Cand incorporati albusurile smuma, ridicati usor compozitia, cu telul. Cand amestecul devine omogen, turnati-l in tava si bagati-l in cuptorul incins la 210 grade C. Tineti-l 35 de minute, fara sa deschideti cuptorul. Daca sufleu este crescut si rumenit, serviti-l imediat. Daca lucrurile nu stau astfel, mai tineti-l cateva minute supraveghindu-l.