Mancaruri cu varza acra de Alsacia

Varza acra „Choucroute d’Alsace” este obtinuta prin fermentarea lactica anaeroba naturala a frunzelor de varza, taiate in prealabil in fasii si asezate, in prezenta sarii, in recipiente de fermentare.

Sunt posibile doua moduri de prezentare: choucroute crue (varza acra cruda); si choucroute cuite (varza acra gatita), care, dupa fermentare, a fost supusa unui proces de gatire. In acest caz, varza este gatita, fiind eventual insotita de untura, grasime de gasca, rata sau vegetala, bucatele de slanina, vin „blanc d’Alsace”, „crémant d’Alsace” sau bere, bulion, mirodenii si condimente precum sare, piper, ienupar, usturoi, ceapa, dafin, coriandru, chimen, cimbrisor, acid ascorbic. „Chroucroute d’Alsace” cruda se caracterizeaza prin: fasii lungii si fine de 15 cm, culoare alba pana la galben deschis; miros puternic, caracteristic verzei fermentate; textura usor crocanta; gust usor acidulat.

In regiunea Alsacia, din nord estul Frantei, conditiile pedoclimatice sunt favorabile cultivarii verzei. In acest context, alsacienii au facut apel la tehnica de prelucrare prin fermentare, care permitea conservarea verzei disponibile la nivel local in cantitati mari. Astfel, varza acra putea fi consumata pe tot parcursul iernii. Prin caracterul anaerob al fermentarii se evita oxidarea verzei si, prin urmare, se mentine culoarea alba pana la galben deschis, specifica produsului „Choucroute d’Alsace”.

Reputația acestui produs s-a construit, inainte de toate, in jurul legumei consumate ca garnitura la feluri de mancare de diverse tipuri. Varza acra se consuma ca leguma de iarna, dupa gatirea la foc mic timp de 2 ore. Este recomandat, de asemenea, sa fie insotita de cartofi, carnati si diverse bucati de carne de porc. Multe sate organizeaza in fiecare toamna sarbatori dedicate produsului „Choucroute d’Alsace”; de exemplu, Krautergersheim, sat renumit pentru varza sa acra, isi organizeaza propria sarbatoare din anul 1973.