Casul Montasio etichetat ca produs montan

 

Casul Montasio, DOP, Italia se poate lauda cu denumirea de "Produs Montan".

Casul Montasio este etichetata ca produs montan, deoarece materia prima este colectata si prelucrata pe teritoriul masivului muntos Montasio. Ca atare, este inregistrat in Registrul produselor montane. Laptele este procesat folosind tehnici delicate, care nu perturba, in special, floara microbiana initiala si flora bacteriana. Rezultatul este o branza caracterizata prin aria de productie, rasa de vaci si tipul de fan utilizat.

Montasio DOP este un cas dur, compact, de culoare galben deschisa, cu gauri mici distribuite in mod egal. Crusta este neteda, elastica si de culoare maro. Are un gust placut bland si delicat care aminteste de laptele utilizat. Aroma este delicata si usoara de fructe si iarba. Ca si ingrediente se utilizeaza laptele de vaca, sarea si cheagul.

Nota: Comisia Europeana ofera producatorilor de alimente din zonele montane, printr-un Regulament, posibilitatea de a mentiona pe etichetele produselor lor sintagma “produs montan”. Comisia a stabilit reguli precise pe care producatorii trebuie sa le respecte pentru a putea face acest tip de mentiune pe etichete. Astfel, mentiunea „produs montan” poate fi aplicata produselor obtinute din animale crescute cel putin in ultimele doua treimi ale vietii lor in zone montane, daca produsele sunt prelucrate în aceste zone. Totodata, sintagma „produs montan” poate fi aplicata produselor obtinute din animale transhumante, crescute cel putin o patrime din viata in transhumanta si care au pascut pe pasuni din zone montane. Mentiunea de “produs montan” se va regasi pe toate produsele alimentare care provin din zonele de munte: produse din carne, branzeturi si lactate, miere, siropuri sau plante.