Piersica alba Pescabivona

Piersica alba Pescabivona, IGP, Italia, este o varietate a speciei de Prunus persica produsa in Bivona, provincia Agrigento din Sicilia.

Clima temperata si solul lutos, permeabil din zona a incurajat dezvoltarea si promovarea culturii de piersic in Bivona, in ani ''50'', pe o suprafata de 1.200 de hectare si care reprezinta 70% din productia agricola locala. Bivona este cunoscut astazi sub numele de "Orasul piersicilor".

Piersica are dimensiune medie, cu pulpa alba si suculenta, cu venisoare de culoare roz-roscate. Gustul este dulce si aromat, iar mirosul este diferit de cel al majoritatii piersicilor produse in restul Siciliei si Italiei.

Perioada de recoltare incepe la sfarsitul lunii iunie si se termina in a treia saptamana a lunii septembrie, in functie de cele patru ecotipuri: Primizia, Murtiddara, alba, si "Agostina Settembrina''. Fiecare planta produce incepand cu al treilea an, peste patruzeci de kilograme de fructe.

Comisia Europeană a recunoscut in luna septembrie 2014 brandul de indicatie geografica protejata pentru roadele pretioase ale zonei Muntilor Sicani de langa orasul sicilian Binova. In fiecarea an, in orasul piersicilor, are loc festivalul ''Pescabivona''. Cu aceasta ocazie se desfasoara si un concurs folcloric international.

 

 


Cautare